Rol Yapma Oyunu Dosyaları – True 20 Adventure Roleplaying
2000 yılında rol yapma endüstrisinin lokomotif firması Wizards of the Coast, yayınladığı Dungeons & Dragons 3rd Edition için hazırladığı sistemin piyasada ortak olarak kullanılabilmesi için “System Reference Document” adlı bir açık lisans sistemi (OGL) geliştirdi. Lisansın içeriğine göre; amatör ya da profesyonel oyun tasarımcıları d20 kurallarını kullanabilecek materyaller yayınlayabileceklerdi. Hem de d20 logosu altında! Bilgisayar yazılım endüstrisine aşina olanların daha iyi tanımlayabileceği gibi; bu hamle aslında Open Source adı verilen akımdan etkilenilmiş, devrimsel bir hamleydi. Rol yapma oyunları piyasasında (fantezi eserlerde sıkça karşılaştığımız bir terimden dem vurarak) bir tür “ortak lisan” yaratma çabasıydı. OGL sayesinde sayısız küçük firma piyasada daha çok tutunabilen eserler üretme şansına sahip oldu. Ne de olsa üstünde tüketici açısından bakıldığında üzerinde “d20” logosu olan bir ürünü satın almak çok daha emin bir yoldu. Bu şekilde yeni bir sistem öğrenmekle fazla zaman kaybetmeden hikayeyi öğrenip hemen oyuna dalabiliyorlardı. Hatta OGL’in temel kurallarına dayanarak hazırlanan, bambaşka sistemler de piyasaya çıkmaya başladı.
Green Ronin’den True 20
Green Ronin Publishing, OGL yayınlarıyla öne çıkan, sonrasında ise kendine özgü sistemlerle yükselmeye devam eden, büyük umutlar vaad eden bir firmadır. True 20 Adventure Roleplaying ise her ne kadar aynı tasarımcının eseri olan Green Ronin Publishing’in ağır topu Mutants & Masterminds kadar büyük başarılar elde edememiş olsa da yine de dikkate değer bir OGL ürünüdür .
Bu tanıtımı yazarken asgari ölçüde kurallardan bahsetmeyi uygun buluyorum. Ne de olsa d20 OGL’in Wizards of the Coast’ın sitesinden indirilebildiği gerçeği göz önüne alındığında bu yazıda ağırlıklı olarak True20’nin hayatımıza getirebileceği yeniliklerden bahsetmek daha doğru olacaktır.
Hayal Edebileceğiniz Hikaye Evreni
Öncelikle belirtmek gerekir ki; True20 tarz açısından bakıldığında genel amaçlı bir sistemdir. True20 kurallarıyla fantezi, bilimkurgu, korku, kısacası aklınıza ne tarz oyun gelirse oynayabilirsiniz. Zaten ana kural kitabının sonunda her biri 20’şer sayfa civarında hazırlanmış dört farklı oyun dünyası mevcut: Binbir Gece Masalları’nı konu alan “Caliphate Nights”, 23. yüzyılda 17. yüzyıl atmosterini yaşayabileceğiniz bilim kurgu evreni “Lux Anternum”, anime/manga içerikli “Mecha vs. Kaiju” ve paranormal bir dünya olan “Burrowed Time”. Ayrıca daha sonra yayınlanan True20 Worlds of Adventure adlı yardımcı kaynak kitapta ise; ajan hikayelerine odaklanmış “Agents of Oblivion”, karanlık fantezi tarzında “Blood Throne”, fantastik bir Uzak Doğu dünyası olan “Land of Crane”, rüya ve kabus alemlerini konu alan “Nevermore” ve bir banliyö kasabasında mutlu mesut yaşlarken başlarına korkunç şeyler gelmeye başlayan küçük çocukların hikayelerini konu alan “The Razor in the Apple” adlı oyun dünyaları mevcut.
Her ne kadar burada birer cümleyle hızlıca geçmek zorunda kalmış olsam da her bir dünyanın çok orijinal fikirler ve hikayeler içerdiğini üstüne basa basa belirtmek isterim! Fakat her biri için ayrılmış yirmi civarı sayfa sonrasında başka kaynak çıkıp da dünyaların genişletilmemiş olması ciddi bir dezavantaj olabiliyor .
Oyun Mekanikleri
True20’yi oyun mekanikleri açısından incelersek; d20 OGL’den en önemli farkının “hit point” kullanılmaması olduğunu görürüz. Bunun yerine “toughness” adı verilen, klasik d20 OGL’den bildiğimiz “fortitude”, “reflex” ve “will”in yanına dördüncü bir saving throw eklenmiş. Hasar alma durumlarında rakipten alınan hasarın zorluk derecesine karşı bir “toughness save” atılıyor. Hasarı alan kişinin toplamda zorluk derecesini tutturup tutturmadığına, tutturamadıysa kaç puan farkla kaçırdığına bakılarak sonuca ulaşılıyor. Eğer zorluk derecesi tutturulmuşsa alınan hasar basit bir çizik ya da morluk olarak görülüyor. Eğer 1 ila 4 puan arasında kaçırılmışsa toughness save bir sonraki iyileşme seansına kadar bir puan düşüyor, 5 ila 9 puan arasında kaçırılmışsa toughness düşmesi yanında oyun içinde karakter bir tur sersemliyor, 10 ila 14 puan arasında kaçırılmışsa hem sersemliyor hem de daha sonra kaçıracağı herhangi bir toughness save sonucunda bayılacak duruma geliyor, 15 puan ve üstüyle kaçırmışsa ise hemen bayılıyor.
Böylece savaşlarda bir ya da iki darbeyle rakibin (ya da oyuncuların) saf dışı bırakılabimesi mümkün hale geliyor. Bu durum da haliyle oyuna ilginç bir heyecan katıyor. Bununla birlikte sistemin getirdiği bir diğer yenilik ise rakibimize hasar vermek için zar atmak zorunda olmamamız. Hasarların zorluk dereceleri sabit. Bu durum sistemin (adı üstünde) sadece bir adet 20’lik zarla oynanabilmesini sağlıyor.
Sistemde sınıf seçeneği olarak üç farklı şablon hazırlanmış. Bunlar; büyü ya da enerji kullanıcıları için “Adept”, elinden her iş gelen yetenekli karakterler için “Expert”, savaşçılığa yoğunlaşmış karakterler için ise “Warrior”dan ibaret. Bu sınıflar ortak kuralları ve seviye yükselme tabloları içeren ve oynanan senaryoya göre değişiklik gösteren bir yapıya sahip. Ayrıca her sınıf şablonunun bir de kendine has temel yeteneği bulunmakta. Örneğin; True20’nin içinde yer alan oyun dünyalarından “Caliphate Nights”ta Adept için “Astrologer”, “Dervish” ve “Elementalist”, Expert için “Barber”, “Beggar-Thief” ve “Merchant”, Warrior için ise “Corsair”, “Duelist” ve “Mamluk” gibi alternatifler mevcut. Bu sınıf seçeneklerini birbirinden ayıran en önemli özellik ise “skill” ve “feat” seçenekleri.
Kurallar İyi Fikirlere Engel Değil
Oyunda hem iyi fikirlerin kötü zar altında ezilmemesi, hem de oyuncuların bazı noktalarda hayal güçlerini zorlayabilmelerine olanak tanıyan “conviction” adı verilen bir kural bulunuyor. Conviction harcayarak karakterimizin temel yeteneğini çalıştırabilmesi, attığı bir zarı belli bir avantajla tekrar atabiliyor olması ya da sahip olmadığı bir feat’i bir turluğuna kullanabilmesini sağlayabiliyoruz. Oyunu renklendirmek adına gerçekten dahiyane bir buluş olduğunu belirtmeliyim! Kullanılabilen conviction adedi ise karakterin seviyesine bağlı olarak yükseliyor. Harcanan conviction puanları ise her gün bir tane yenileniyor ya da oyun yöneticisi oyunculara ödül olarak belli noktalarda başarıları karşılığında geri verebiliyor.
True20, pek çok farklı tarzda sisteme destek verebilmek için geniş sayılabilecek bir doğaüstü güç listesine sahip. İlk etapta akla gelen güç ya da büyülerin büyük bölümü hazır olarak mevcut. Güçler karakterin sınıfına göre belirleniyor ve belli seviyelerde sahip olunabiliyor. Adept’ler seviyeleri yükseldikçe tıpkı feat alıyormuş doğaüstü güç sahibi olabiliyorlar.
Reputation adı verilen bir diğer kural ise karakterimizin ne kadar ünlü olduğunu, sosyal karşılaşmalarda ne kadar avantaj ya da dezavantajı olduğunu belirlemekte kullanılıyor. Oyun içindeki ekonomi için ise önerilen sistem; karakterin servetini tek tek saymak yerine belli bir zenginlik puanı vererek alışverişlerini belli bir zorluk seviyesini aşarak (bu işlem sonucunda zenginlik derecesi belli bir süre azalıyor elbette) bu puan üstünden yapmak olarak belirlenmiş. Bunların dışında pek çok değişik oyun tarzına hitap eden ekipman ve taşıt oyun kurallarına uygun şekilde kullanılmak üzere hazır olarak listelenmiş.
Azcık da Olsa Olumsuzluk…
Oyunla ilgili belirtmek istediğim son bir eleştirim kitapların ürün değerleri. Maalesef siyah beyaz illüstrasyonlar ve kitabın genel olarak tasarımı çok başarılı değil. Bu kadar başarılı ve ilginç fikir Barındıran bir sistem için biraz daha kaynak harcanmasını dilerdim. Herkese iyi oyunlar dilerim.
Künye | |
---|---|
Tasarımcı: | Steve Kenson |
Yayıncı Kuruluş: | White Wolf Studio |
Sistem: | d20 OGL |
Çıkış Tarihi: | 2006 |
Tür: | Genel |