Rol Yapma Oyunu Yönetim Aracı: Realm Works

Başlıklar demişken, onlardan da biraz detaylı bahsedelim. Başlıkların içeriği yazı yazabileceğiniz boş bir sayfadan ibaret değil. Her başlık sayfa içerisinde alt başlıklara bölünüyor ve pasaj (snippet) adı verilen; her biri diğerlerinden bağımsız küçük parçalar içerisinde bilgi saklanıyor. Bir önceki ekran görüntüsünde görebileceğiniz, her bilginin başındaki küçük yuvarlaklar bir pasajı gösteriyor. Pasajlarda sadece yazı değil; OY notları, resimler, haritalar, etiketler, statbloklar, Hero Lab portfolio’ları, takvim ve tarihler, video, pdf ve hatta html dosyaları bile saklanabiliyor.

Harita

Birazdan anlatacağım Fog of World teknolojisinin harita üzerinde bir örneği… (Harita “Kingdom & Commonwealth” adlı hazır maceradan)

Realm Works seçtiğiniz başlık türüne göre, pasajları hazır olan bir taslak getiriyor önünüze. Örneğin bir karakter başlığı oluşturduğunuzda yaşı, hikayedeki rolü, statblok ve portresi gibi şeyleri soruyor, bir olay ya da sahne sayfası açtığınızda tarihi, mekânı, neden ve sonuçlarını falan soruyor. İsterseniz hazır gelen pasajları doldurmayı seçebilir, isterseniz silebilir ya da değiştirebilirsiniz. Bu taslakları tamamen düzenlemek de mümkün. Aynı şekilde programdaki bütün kategorileri, etiketleri vs. tamamen değiştirebilir ve ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebilirsiniz. Realm Works sizi asla belirli bir şekle uymak zorunda bırakmıyor.

Realm Works’ün en önemli özellikleri bu sağlam başlık/pasaj yapısına dayanıyor. Öncelikle içeriği organize etmek ve bağlantı kurmak Realm Works’te çok kolay. Bir pasajda geçen isimleri otomatik olarak ilgili başlığa linkliyor ve bir link ağı oluşturuyor. Başlıklar bir diğerinin konteyneri olarak ayarlanabiliyor. Örneğin; bir handaki karakterleri bir cast list altına toplamak ya da dünyadaki şehirleri ilgili ülkelerin altına dizmek mümkün. Son olarak başlıklar arasında ilişki türü ve tutumu belirleyebiliyoruz. (Yukarıdaki örnek karakter sayfasında yaptığım gibi) İlişki türlerine örnek olarak ebeveyn/çocuk, usta/çırak, işveren/işçi, şehir sakini, kişisel ilişki vb. şeyleri verebiliriz. Tabi programın listesiyle sınırlı değilsiniz. Tutum da iki türlü: bilinen ve gerçek tutum. Bir karakter (ya da organizasyon) diğerini açıktan seviyormuş gibi davransa da gerçekte nefret ediyor olabilir, ya da sevgisi karşılıksız olabilir. Bu tarz ilişkileri de yansıtmak mümkün.

Pasaj

Şimdi anlatacağım Fog of World teknolojisinin pasajlar ile kullanımı. yeşil yananlar gösterilen, diğerleri gizlenen pasajlar. (Oyun: Clockwork & Chivalry)

Yine pasaj yapısının mümkün kıldığı, Realm Works’ün en güçlü özelliği, “Fog of World” olarak adlandırılan teknoloji. Pasajların başındaki küçük yuvarlaklardan bahsetmiştik. Bu yuvarlaklara tıklayarak başlıkları, pasajları, plotları, ilişkileri ve aklınıza gelebilecek her türlü bilgi parçasını oyunculara görünür kılabilir ya da gizleyebilirsiniz. Aynı teknolojinin haritalar üzerindeki uygulaması da, tıpkı bilgisayar oyunlarındaki gibi haritanın keşfedilen kısımlarını gösterip, geri kalanını saklamanızı sağlıyor. Pinlerle harita üzerinde işaretleme yapmak, pinlere not almak, pinleri gizlemek/göstermek ve istediğiniz bir içerikle ilişkilendirmek mümkün.

Ekran görüntülerinde görebileceğiniz üst menüdeki “Storyboard”, hikayenizin kurgusunu yazmanızı sağlıyor. Plot’lar yaratıp birbirine bağlayarak istediğiniz hikaye yapısını oluşturabilir, bunların her birini başka bir içerikle ilişkilendirebilirsiniz. Bu sayede Realm Works, bir plot’a tıkladığınızda istediğiniz sahne, karakter, mekân ya da başka bir sayfaya sizi otomatik olarak yönlendirir.

Storyboard

Storyboard ve örnek bir plot şeması.

Dünyamızı yaratmak ve hazırlanmak için bu kadar aracımız var, peki ya sonra ne olacak? Öncelikle Realm Works oyun sırasında gerçek zamanlı bilgi aktarımı için kullanılabilir. Oyuncu görünümü (Player View) modunda, oyun sırasında istediğiniz bilgileri ya kendi bilgisayarınızdan ya da ikinci bir ekrandan oyuncularınıza anında gösterebilirsiniz. (Plazma TV veya tablet bile kullanabilirsiniz, ben ilkini denedim, çok güzel oluyor.) Karşılaştıkları karakterin portresi ile keşfettikleri bilgileri anında ekrana vermek ya da oyuncularınız bölgeyi keşfettikçe harita üzerindeki sisi yavaş yavaş kaldırmak oyuna muhteşem bir görsellik katacaktır. Üstelik bu bilgileri ikinci ekranda sürekli gösterirken programı normal şekilde kullanmaya devam etmek mümkün. (Örnek resim en sonda)

Yorumlar