Volo’s Guide to Monsters – Eski Lezzette Dungeons & Dragons Arayanlara
Uzun süredir Dungeons & Dragons hakkında yazmadığımızı fark etmişsinizdir. Dönem dönem oyuna devam ediyor olsak da, yakın zamanlarda, yani 5. edition (edisyon, sürüm? başka bir şey diyebilirim yazının devamında idare ediniz.) çıktıktan sonra sistemi bol bol tanıtmış, parti fikirleri vermiş, arka planına göz atmıştık. Bu noktadan sonra Wizards of the Coast, yeni kitaplar ve oyun modülleri çıkarmış olsa da üzerine çok bir şey söylemeye gerek duymamıştık. Ta ki yakın dönemde Volo’s Guide to Monsters çıkana kadar.
Her ne kadar 5. sürümde, oyunun fluff kısmı o kadar da zayıf olmasa da fazla bilgi hiçbir zaman göz çıkarmayacaktır. İşte Volo’s Guide to Monsters tam bu noktada devreye giriyor. Volo’s Guide to Monsters; en bilinen, geniş tabanlı yaratıklar ve ırklar hakkında kucak dolusu bilgiyi DM’lere sunuyor. Özellikle oyunun sürümleri ilerledikçe bu tür detay bilgilerin azaldığından şikayet edenler için ilaç gibi bir kitap olan Volo’s Guide to Monsters, harika da çizimlerle geliyor.
Şimdiye kadar neden bahsettiğimi tam olarak anlamadıysanız şunları söyleyeyim. Ork tanrılarından Shaargas’ı daha önce duymuş muydunuz? Peki ya hobgoblinlerin savaşa giderken doğan çocukları banner gibi mızrağın ucunda gururla taşıdıklarını ve savaşa giderken cinsel ilişkiye girmediklerini? Beholderların tüm gözlerinin her yeri aynı anda görüp işlediğini ve insan ötesi zekaları sayesinde bunları birlikte algıladığını? Ayrıca herkesin gördüğü rastgele olayların arkasında bir şablon olduğunu düşünecek ve bu şablonu detayına kadar düşünüp hesaplayacak kadar ince ve paranoyak bir bakış açılarına sahip olduklarını? Zamanın başlangıcında devlerle ejderhalar arasında çok büyük savaşlar olduğu, taş devlerinin kültürlerinin tamamen sanatın çeşitli formları üzerine kurulu olduğu, fırtına devlerinin sadece dağ tepelerinde değil de okyanus tabanı dahil her tür ortamda rahatça yaşayabildiğini?
Volo’s Guide to Monsters’ın içindeki detaylar saymakla bitmez. Oynatacağınız hikayeleri burada detayı anlatılan ırk ve yaratıkların üzerine rahatlıkla kurabilirsiniz. Örneğin; sizin oyununuzda hag ya da kobold, oyuncuların karşısına yolda çıkan ya da mağarasına girdiklerinde saldıran yaratıktan çok daha fazlası olabilir (ki olmalıdır da) Bu varlıkların nasıl yaşadıklarına, ürediklerine, kültürlerine dair elinizde ne kadar malzeme olursa, yarattığınız düşmanlar o kadar ete kemiğe bürünüyorlar.
Volo’s Guide to Monsters’la Neler Yapabilirsiniz?
Sadece istilacı bir hobgoblin ordusunu ana hikayenin ortasına koyabilirsiniz, dev lideri adına kayıp şehirlerini araştıran bir grup maceracıyı oynatabilirsiniz, mind flayerlar tarafından esir alınmış karakterler oynatabilirsiniz. Böylece elinizin altındaki ana hikaye olasılığını da rahatlıkla arttırabilirsiniz. Tabi konuya sadece fluff (ek hikaye, arka plan bilgisi) olarak bakmak da yanlış. Bu anlatılan varlıkların yerleşimlerine dair detaylı planlar, yeme alışkanlıkları ve fiziksel varyasyonları da size sunuluyor.
Üstilik DM olarak canlandıracağınız yaratıklar için rol yapma ve karakter önerileri de mevcut. Yani bir beholder için isim önerileri, rastgele bir beholder npc yaratırken nasıl bir hayat görüşü olabileceğine dair seçenekler de cabası! Aynı yaratıktan 15 farklı karakter yapıp, hepsinin birbirinden farklı düşünüp davranmasını rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
Ayrıca güzel bir detay olarak, kitabın sağında solunda Volo ya da Elminster gibi ünlü figürlerden alıntı sözler var ve bunlar hep konuyu çok iyi özetliyor hem de gayet eğlenceli olabiliyor. Favorilerimden bir kaçını aklımda kaldığı kadar paylaşayım;
- Bir kral için yapılacak demirci işiniz mi var? İki seçenek mevcut, cüceler ya da ateş devleri. Hayatınız boyunca kömürlerin ortasında yığılana kadar kölelik yapmak istemiyorsanız aslında tek bir seçeneğiniz var demektir.
- Bir mind flayer sizi görürse hepsi görmüş demektir. Tek zihin. Tek iğrenç, şüpheli bir zihin…
- Hobgoblinlerin bir şeref anlayışı vardır. Bir lejyondan diğerine bu değişse de her zaman vahşicedir.
Tüm bunlara ek olarak kitabın ikinci kısmında, bazı “oynanabilir” yeni ırklar da geliyor. Bunların içinde iyi bilinen aasimar’ın yanı sıra benim favorilerim olan goliath ve kenku gibi çok gizemli ve fantastik ırklar da mevcut. Söylemeye gerek yok. Bunlar sadece DM’in değil, oyununun seçeneklerini de oldukça çeşitlendiriyor. Zaten önceki dönem yazılarda da standart “kahramanlar” partisi yerine koyulabilecek alternatif partiler, kötü adamlar ya da daha iyisi az bulunan ırklara ait oyuncu gruplarını ne kadar sevdiğimizi görmüş olabilirsiniz. Volo’s Guide to Monsters, an itibariyle bu tür farklılıkları denemek isteyenlerin baş ucu kitabı olmayı beceriyor.
Kitabın üçüncü ve son kısında ise, ilk kısımda anlatılan bazı az bilinen “alt ırklar” ya da ilgili varlıkların yuvalarında, mekanlarında besledikleri, kullandıkları diğer egzotik yaratıklar bulunuyor. Sürüyle yeni eklenen yaratık, DM’in elini daha da rahatlattığı gibi hikaye seçenekleri de sunmuş oluyor.
Sonuç
Özetle, Volo’s Guide to Monsters işi layığı ile yapmak isteyen DM’ler için olmazsa olmaz bir kitap. Aklınızda hiç bir fikir yoksa bile kitabı okurken çok rahat ana hikaye kurguları oluşturabilir, kafanızda tam oturmayan yaratıkların birbirinden nasıl da farklı olduğunu görebilirsiniz. Oyuncular için alternatif ırk seçenekleri de çok daha fazla seçenek sunacak, daha renkli oyunlar çevirmenize ön ayak olacaktır. DM’lik yapmasanız ya da aktif oynamasanız bile içindeki ilginç detayları okumak bile D&D sevenler için oldukça keyifli bir okuma sunan Volo’s Guide to Monsters’yi herkese tavsiye ediyoruz!