World of Darkness Giriş 1 – Old ve New Karşılaştırması
Bu yazı dizisinde, tek başına bir site dolusu yazı yazılabilecek World of Darkness’tan bahsedeceğiz. Konu çok fazla derinliği ve dolu bir arka plana sahip olmasına rağmen hiç bilmeyenler ya da özet bilgisi olanlar için birtakım konuları netleştirme amacında olacağız.
Öncelikle OWoD (Old ya da Classic World of Darkness ) ve NWoD konularına biraz değinelim.
OWoD
Klasik World of Darkness rol yapma oyunları, 1991 ve 2004 yılları arasında yayınlanmıştır. Temelde “Dünya göründüğü gibi değil, karanlıkta bekleyen yaratıklar var!” temasına dayanır. Bu yaratıkların hemen hepsi de insan gibi görünür ve hem insanların, hem birbirlerinin, hem de (sıklıkla) kendi türlerinin düşmanıdırlar. İçlerinde pek azı, insanlığın hayrına işler yürütür. Fakat hepsinin de insanların göremedikleri yerlerde sürüp giden, çok katmanlı ve derinlikli hikayeleri, yaşamları vardır.
OWoD serilerinde 3 temel kitap ve tür vardır:
- Vampire the Masquerade: Oyuncuların farklı klanlardan ve doğaüstü güçlere sahip vampirleri canlandırdığı, kişiye özgü gerilim ve korku unsurları taşıyan, sosyal etkileşimin çok olduğu (vampir klanları arasında ciddi kanunlar ve hiyerarşiler vardır) bir rol yapma oyunudur. Muhtemelen en ünlü ve tüm rol yapma oyunu (RYO) sistemleri arasında en derinlikli ve gerçekçi hikayelere sahip oyundur.
- Werewolf the Apocalypse: Vampirler her nasıl ki şehirleri mesken tutup, oyunları (genellikle) sosyal etkileşime dayalıysa Werewolf the Apocalypse de kurt adamları canlandırdığınız bir sistemdi. Vahşi ve fiziksel olarak aşırı kuvvetli karakterler olduğunuz bu oyunda, iş çok daha fazla dövüşe ve daha kanlı savaşlara göre belirleniyordu.
- Mage the Ascension: Bu oyunda ise, gerçekliği büken çeşitli güçlere sahip modern büyücüleri canlandırıyordunuz. Büyücülerin güç yelpazesi diğerlerine göre çok daha geniş olduğu için, oyunun türü daha büyük farklılıklar gösterebiliyordu.
Ayrıca sonradan eklenen diğer doğaüstü yaratıkları konu alan kurguyerler (setting) de mevcuttu.
- Wraith the Oblivion: Oyuncuların, ölmüş ancak Dünya’da bitmemiş işleri kalan, bölünmüş karaktere sahip hayaletleri canlandırdıkları bir RYO olarak karşımıza çıkıyordu.
- Changeling the Dreaming: Özellikle Avrupa folklöründe derin bir yere sahip periler ve onların kaçırdıkları, dolayısıyla birtakım peri güçlerine sahip yarı peri yaratıkların/insanların canlandırıldığı versiyonudur.
- Hunter the Reckoning: Bir çeşit kutsal çağrıyı alıp bütün bu yaratıklara karşı savaşacak (hatta farkında olmadan onlardan biri olabilecek) kutsanmış insanları anlatan ve oynamanıza izin veren çeşididir.
- Demon the Fallen: Düşmüş melekler, şeytanlar, iblisler ve diğer “öte boyut” varlıkları ile ilgiliydi ve diğerleri gibi (özellikle hristiyan mitolojisine dayanan) oldukça sağlam bir altyapı hikayesi sunuyordu.
Bunların dışında farklı yüzyılları anlatan Dark Ages, Wild West, Victorian Era gibi versiyonları da bulunan OWoD oyunları, RYO sevenlerin gönlünde çok ayrı bir yere sahipti. Ancak üzülerek söylemeliyim ki OWoD fanları arasında, burada sunulan kurguyerin gerçek olduğunu iddia edenlerden, tüm diğer rol yapma oyunlarını çocukça bulmaya kadar değişen, garip bir sahiplenme de çok sık görülüyordu.
Söylemeye gerek yok, oyunu hakkıyla oynayanlar da oldukça keyif almışlar ve başka oyuncularla birlikte harika oyun deneyimlerine imza atmışlardır.
Neden Değişti?
OWoD oyunları, muhtemelen rol yapma oyunları içinde en iyi arka plan hikayelerine ve kurguyere sahip olurken, diğer yandan kurallarındaki açıklıklarla, tecrübeli ve farklı sistemleri de test etmiş pek çok oyuncuyu da zaman zaman sıkmıştı.
Bu yüzden 2004’ten sonra yayıncı şirket White Wolf, NWoD’u tanıttı.
NWoD, kural sistemini temelde aynı tutmasına rağmen hem yaptığı sadeleştirmeler hem de tüm bu ayrı oyunları tek bir sistem (World of Darkness) üzerine kurup, minik farklılıklarla oynanabilir hale getirmişti.
Yani NWoD’un standart sistemini bir kez öğrendikten sonra hangi türünü oynarsanız oynayın, kurallarda çok az farklılıklar oluyor. OWoD’da ise benzerlikler olsa da her biri kendine özgü kurallarla geliyordu.
Kurallardaki sadeleştirme ve açıkların kapatılmasına rağmen, OWoD’un arka plan hikayelerini değiştirdiği için klasik türü sevenler tarafından dışlanmış ancak yeni oyunculara daha iyi bir şekilde ulaşmıştır. Gerçi bu konuda White Wolf tek değildi, diğer rol yapma oyunlarında da her zaman eski sisteme umarsızca tutunup yeniyi dışlayanlar daima olmuştur. O da farklı bir yazının konusudur.