World of Darkness Giriş 1 – Old ve New Karşılaştırması

Farklılıklar Neler?

Doğrudan, sistemin kendi vikisinden alıntılarla ilerleyeceğim.

Gothik Punk & Modern Gotik

OWoD, gotik punk türündeydi. Karanlık ve grotesk binaların arasında, farklı kıyafetleri ve yaşantılarıyla punk çetelerin bulunduğu doğaüstü bir türü anlatıyordu.

NWoD ise gotik türün korku öğelerini korurken, 90’larda havasını yitiren punk türü yerine, günümüzün gerçekliği daha çok sorgulayan oyuncuları için daha güncel bir Dünya şablonu çiziyor.

Burada oyumu NWoD’dan yana kullandığımı belirtmek isterim.

Önceden Belirlenmiş & Yoruma Açık

OWoD’un o çok sevilen arka plan ve kurguyeri, hikaye anlamında bütün kurguyu üzerine alıyordu. Bu yüzden çoğu kişi bu arka planı bildiği için, temel dinamikler üzerinde yapılacak değişiklikler tepki çekebiliyordu (Cain dışında vampirler için farklı bir hikaye istediğinizde).

NWoD’da ise arka plan hikayeleri boşluklar ve belirsizliklerle dolu. Bu boşlukları oyun yöneticisi ve oyuncular yorumlarıyla doldurabiliyorlar. Tabi ki doğal olarak, bu boşlukları iyi kapatamadıklarında, eski sistemin hikayeleri özleniyor.

Burada her ne kadar gönlüm OWoD’dan yana olsa da aynı hikayeleri NWoD’da kullanmamak için herhangi bir sebep göremiyorum. Sistem bu konuda kimseyi engellemiyor.

changeling

Küresel & Yerel

OWoD hikayeleri, küresel çapta olayları konu alıyordu. Her ne kadar oyuncular (hangi türde olursa olsun) küçük çapta işlerle başlasalar da arka planda dönen hikayeler her zaman büyük oluyordu.

NWoD hikayeleri ise yerel hikayelerden oluşuyor. Genelde kurguyerde verilen fikirler, yerel konular üzerinde olup oyun yöneticisi özel çaba harcamazsa oyun yerel sularda gezinmeye devam ediyor.

Bana göre bu konuda OWoD çok daha başarılıydı.

Bir Kitap, Bir Oyun & Bir Temel Kitap artı Eklentiler

Yukarıda da söylediğim gibi OWoD’un her kitabı birbirinden farklı bir sistem sunuyordu. Yani Vampire kitabını istediğiniz kadar iyi öğrenin, Mage oynamak için tekrardan o kitabı çok ciddi bir şekilde karıştırmanız gerekiyordu.

NWoD’da ise temel kitap World of Darkness: Storytelling System Rulebook bir kez öğrenildiğinde, diğer tüm oyun türlerini çok rahatça, ufak tefek detaylarla oynayabilir hale geliyorsunuz. Ayrıca bu temel kitap sayesinde, bir korku hikayesindeki normal insanları oynama şansınız da oluyor ki bu fikrin de oldukça cazip olduğunu söylemek gerekir.

Ben bu konuda NWoD’u bariz bir şekilde önde görüyorum ve temelde yazı dizisini de buna dayandıracağım.

Oyuncu Tercihleri & Karakter Tercihleri

OWoD’da karakter yaratırken yapılan tercihler ve yaratım aşaması bazen çok zahmetli hal alabiliyordu. Ayrıca verilen temalara bağlı kalmanız konusunda sistem oyuncuyu biraz zorluyordu.

NWoD’da ise karakter yaratımı daha zahmetsiz ve eski oyundaki bazı detaylar istenirse oyun başladıktan sonra bile eklenebiliyor.

Bu konuda da NWoD’u daha önde görüyorum. Günümüzde bilgisayar oyunlarında bile daha kolay öğrenilebilir olmasının, o oyuna değer kattığı düşünülürse çok detaylı karakter yaratım aşamaları özellikle yeni oyunculara cazip gelmeyecektir.

the-requiem

Tek Dünya, Farklı Oyunlar & Tek Dünya, Tek Oyun

İki üstteki konu ile oldukça yakın bir konu. NWoD’da diğer kitaplara biraz göz gezdirmiş bir oyun yöneticisi, Hunter oyunu oynatırken içine vampir, mage vs… karakterleri rahatlıkla serpiştirip, gerektiğinde farklı karakterleri tek oyunda kullanabilirken bu eski oyunda hem çok zor, yeterincce uğraşanlar için bile pek mümkün değildi.

Burada da benzer kriterde olduğu gibi NWoD yine önde görünüyor.

Son Söz

OWoD’un sunduğu unutulmaz hikayelere çok büyük saygı göstermek gerekiyor. Ancak sistem olarak ele alırsak, OWoD pek çok açıdan yorucuydu. Kurallardaki açıklıklar tartışmalara sebep olduğu gibi diğer türleri denemek bile sürüyle yeni kuraldan dolayı korkutucu olabiliyordu.

Bu yüzden NWoD’un hikayeleri bilerek o kadar doldurulmamasına rağmen, sistemi çok daha temiz olup eskinin hikayelerini kullanmanızı engelleyen hiçbir şey yok. Birden çok yerde OWoD’un hikayesel kısmına iyi bir şekilde yer verildiği için, bu yazı dizisinin ilerleyen kısımlarında çok detaya girmeden NWoD’u tanıtmaya devam edeceğiz.

Yorumlar

Yorumlar kapatılmış.