Flames of War Listeleri #1 – Piyade Sınıfı

Bu sene, ilk kez olarak Flames of War oyunu için ETC’ye (European Team Championship; adının European olmasına bakmayın, kabaca minyatür savaş oyunları dünya şampiyonası) katılacağız ve Atina’daki turnuvada Türkiye’yi temsil edeceğiz. ETC ve bu turnuvaya geçen sene katılan ilk Türk ekibi hakkında aşağıdaki yazıdan bilgi alabilirsiniz. Bu sene bir terslik çıkmadığı takdirde turnuvadaki her üç oyun için de Türkiye’den takımlar çıkacak.

European Tournament Championship (ETC) – Warhammer Fantasy Battle Türkiye Takımı

Flames of War, şu an için ETC kapsamındaki tek tarihsel savaş oyunu. Her sene için turnuva, oyunun farklı bir döneminde yapılıyor ve bu sene sıra Mid War’da, yani 1942-1943 döneminde. Dolayısıyla biz de takımımızı ve listelerimizi bu döneme göre kuracağız, hazırlık turnuvalarına da bu dönemde başladık. Bu yazı dizisinde sizlere kabaca Mid War FoW listelerini, piyade, mekanize ve tank orduları çerçevesinde anlatmaya çalışacağım. Mid War hakkında ve FoW’daki diğer dönemler hakkında daha genel bilgi isterseniz de daha önce yazdığım yazıya ve “Tarihi Savaş Oyunlarında Dönemler #” etiketli diğer yazılara bir göz atabilirsiniz.

Tarihi Savaş Oyunlarında Dönemler #3 – Karda ve Çölde Direniş, Flames of War’da Mid War Dönemi

Mid War, onlarca kitabın olduğu, çok fazla liste çeşitliliği olan bir dönem değil. Biri Sovyet-Axis kavgasını diğeri de Kuzey Afrika çatışmalarını içeren hepi topu iki adet kitap var ve bu kitaplar da aslında oldukça eski. Böyle olunca, listeler pek öyle “Hem aşırı kaliteli Alman paraşütçüm olsun, yanında aşırı çömez Volksgrenadier gelsin” tarzı çok farklı kombinasyonlar deneyebileceğiniz türden değil; daha her ordunun “asıl ruhunu” yansıtan listeler. Bu ilk yazı, Mid War’daki piyade listeleri üzerine.

alman - resim 1

Alman Piyadesi

Almanların klasik iki piyade türü; Grenadier (Piyade) ve Panzergrenadier (Motorize Piyade). Grenadier ekipleri daha kabalalık, Panzergrenadier gruplarının ise atış gücü daha yüksek ve alabilecekleri destek çeşidi daha fazla. Panzergrenadier listesini SS yaparsanız daha da elit oluyorlar. Almanlar, Stormtrooper kuralları gereğince (Assault fazında yakın dövüşe girmezsek fazladan yürüyelim) diğer ülkelerin piyadelerine karşı her zaman 1-0 önde gidiyorlar. Herkes 6 inç yürürken 10 inç ilerlemek, masada daha avantajlı pozisyonlar almak her Alman listesinin işine yarıyor, az yürüyen piyadenin daha da işine yarıyor. Herkes “Veteran” olduğundan insan gönlünce her türden desteği ordusuna yığabiliyor. Başka ordular “Acaba topçu, havan topu alsam mı? İş yapar mı?” diye düşünürken Almanlar hiç sıkıntısız “En kötü sis atarız hacı, ne istersen al.” kafasında takılıyor.

Alman piyade listeleri kurarken dikkat edilmesi gereken konu, orduyu piyade yönünden kısmamak. Bazı Alman listeleri sadece zorunlu piyade gruplarını alıp, geri kalanı tank ve anti-tank silahları ile dolduruyor. Ancak bu desteklerin pahalı ve ana savaş gücünün piyade olduğunu unutmamak gerek. Piyade için “en az 3 platoon” derim ben. Destekleri de dengeli almakta fayda var. Birkaç Tiger her ne kadar insana güven verse de örneğin tüm anti-tank gücünü iki Tiger’a yüklerseniz piyadeniz yaklaşan onlarca T-34’e karşı çözümsüz kalabilir. Hafif anti-tank silahları + Tiger veya Pak40 + Panzer III gibi kombinasyonlar daha dengeli bir çözüm sunabilir.

Sovyet Piyadesi

Sovyetler piyade anlamında Mid War’da en güzel çağlarını yaşıyor diyebiliriz. Bir kere herkes Fearless, ister çok kalabalık olan Red Army seçin ister daha az ama yine kalabalık olan Guards seçin. Mid War’da bir Sovyet piyade oyuncusu herşeyi yapabilen koca Strelkovy gruplarına sırtını yaslayabilir, Strekovy birliğini besleyebildiğiniz kadar beslemenizi tavsiye ederim. Komuta ekibinizle beraber gelen mühendisler ve hafif anti-tank silahları es geçmeyin. Puan yetiyorsa flamethrower ekipleri çok faydalı. İçinde mühendisi, anti-tank tüfeği, lav silahı olan 18 veya 27 takımlık bir “horde”, dosta güven düşmana korku salacaktır.

sovyet - resim 2

Bir Sovyet piyade ordusunun neredeyse olmazsa olmazı Scout ekibi. Mümkünse tam kadro gelsinler. Fearless Veteran abilerimiz “recce” görevi yapmak dışında saldırırken elinizi çok rahatlatacak Infiltration kuralına da sahipler. Lazım gelirse de sayısı azalmış düşmanı kesiverirler. Zırhlı desteklerinde SU-122’yi değerlendirmek lazım. Gerek tanka gerek piyadeye karşı etkili bu “Breakthrough Gun”; SU-85’ten daha ucuz, ZIS-3’ten de daha etkili ve çoğu ordu için optimum bir seçenek. Guards oynuyorsanız topçu desteği düşünebilirsiniz, Red Army topçusu görece etkisiz fakat bu açığı Sniper alarak bir nebze kapatabilirsiniz.

Bu yazı, "Flames of War Listeleri" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar