Flames of War Listeleri #1 – Piyade Sınıfı

Amerikan Piyadesi

“Infantry” türünde Amerikan oyuncusu üç tip orduya yönelebilir; Rifle, Ranger ve Airborne. Rifle ordusu kalabalık, dayanıklı ve dengeli bir seçenek sunuyor. Kalabalık piyade ekipleri aldıktan sonra da puanınız birçok desteğe yetecektir. Ranger ordusu “Fearless” olmasıyla göz dolduruyor. Destekleri daha kısıtlı olsa da savaştan kaçmayacakları konusunda daha güven veriyorlar. Airborne ise elit seçeneğimiz. Paraşütçülere komuta eden oyuncular ana piyade gruplarından kesinlikle kısmamalı; burada da olay kalan az puanımızla alacağımız desteklere iyi karar vermek.

amerikan - resim 3

Amerikan topçusu “Time on Target” kuralı ile her daim güzel bir destek sağlıyor, her orduya öneririm. Sherman çok dengeli bir tank, Tiger karşısında dağılsa da Panzer III veya T-34 gibi rakiplerini kolay alt eder. M-10 tank avcıları anti-tank olarak çok iyiler ancak hem kırılganlar hem de onları korkusuzca düşman piyade hattına süremezsiniz. Destek olarak M10 düşünüyorsanız piyade ekipleriniz kendi kendilerine kesinlikle yetebilmeli.

İngiliz Piyadesi

Şimdi, İngiliz’i açmamız lazım zira bunun Hintlisi var, Güney Afrikalısı var, Kanadalısı var, Yeni Zelandalısı var, Britanyalısı var, var da var… Kabaca; aslında her türlü İngiliz piyadesi kendi kendine yetebiliyor, yanına Piat alıyor, Mortar alıyor ve gayet dayanıklı gruplar çıkarabiliyor. Bir Platoon’da 6 takımın üstüne çıkamamaları biraz onları kırılgan yapıyor ancak “British Bulldog” biraz gönülleri rahatlatıyor. Anti-tank silahı olarak bir ZIS-2 gibi, bir Pak40 gibi çok etkin seçenekleri yok ve bu konuda İngiliz piyadesi, uçak desteğine, topçusuna ve tanklarına güvenmek zorunda. Portee araçlar da “Tip and Run” özellikleri ile göz kırpıyor.

Paraşütçü ve komando elit grupları yine İngiliz oyuncusunun seçebileceği ordular. Yine destekler kısıtlı ama piyadeniz herkesi döver. Komando, yakın dövüşte adam kaçırmaması ile ünlü, destek olarak gerçekten az seçeneği var ancak zaten komando oynuyorsanız güveneceğiniz yegane şey destekler değil mangal yürekli piyadeniz.

ingiliz - resim 4

İngiliz piyadesinin bir diğer güzel özelliği “Night Attack” seçebilmesi. Başı sıkıştığında, karşısında saldırsa daha avantajlı olacağı bir düşman gördüğünde hemen bir gece saldırısı karanlıkta görünmeden fazla fazla ilerleyip oyuna başlayabiliyor.

Diğerleri

Mid War’daki diğer ordular İtalyanlar, Macarlar, Finler ve Romanya. Macarlar “Hussar”, İtalyanlar “Avanti” kuralları ile atış fazında ateş etmeden yürüyerek bir nebze Almanlar’daki “Stormtrooper” tadını yakalamanızı sağlıyor. Finler elit bir ordu, destek olarak Sovyet’lerden ele geçirdikleri ekipmanlara güvenmek zorundalar ancak piyadeleri herkesin bileğini bükebilecek güçte. Romanya orduları genelde kabalık, doğru kullanıldıklarında Sovyetleri aratmazlar.

Mid War dönemi piyade orduları kısaca bu şekilde. Sonraki yazıda Mekanize seçeneklerini değerlendireceğim. Görüşmek üzere…

Bu yazı, "Flames of War Listeleri" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar