Minyatür Boyama Kılavuzu – Giriş

Minyatür boyamak istiyorsunuz, ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman bu yazı sizlere yardımcı olacaktır.

Bu yazı dizisinin ilk bölümünde kullanacağımız malzemelerden bahsetmek istiyorum. Bahsedeceğim malzemeler olmazsa olmaz türden değildir! Ancak boyamanızı daha kaliteli ve harcadığınız zamanı daha zevkli hale getirecektir.

1) Fırça Seçimi

minyatürBoyama1

Fırça deyip geçmeyin! İnce bir çizgi çekeceğiniz anda fırçanın çatallaşması bütün işinizi bozabilir! Ne kadar kaliteli fırça o kadar iyi iş demektir.

Minyatür boyamak için alabileceğiniz en iyi fırça: Winsor Newton’nın 7 serisi ,uzun kıllı fırçasıdır.Biraz pahalıdır ama işini çok iyi yapar.

2) Boya Seçimi

boya1

Burada hem seçenek fazla, hem de firma sayısı çok. Bunun bir hobi olduğunu ve bir çok kişinin evinde çalıştığını varsayarsak; kokusuz, çalışmayı hızlandıran ve sağlığa zararlı olmayan türden bir boya seçmekte fayda var.

Akrilik boya yukarıda saydığım tüm özellikleri barındırıyor. Peki hangi firmanın boyası?

Kesinlikle ve kesinlikle modelcilik için üretilmiş olan boyaları almakta fayda var. Bunlar pigment ve kalite bakımından bizlere en uygun olanlardır.

Türkiye’de bulunabilecek bazı boya firmaları:

  • Games Workshop: Kaliteli, pahalı, şişeleme tamamen ticari zihniyet düşünülerek yapılmış.
  • Tamiya: Hiç kullanmadım.Yorum yapmak istemem!
  • Vallejo: Kaliteli, fiyatı uygun, çeşit çokluğu ve şişelerin ağız kısmı damlalıklı olduğundan boya senelerce hava almadan sağlam kalabiliyor (Beş senedir kullandığım boya var).

Sonuçta aranan kan belli: Vallejo!

Kullanılacak malzemeleri belirledik, ama bu kadarla sınırlı değil! Şimdi gelelim minyatür ile ilgili yapılması gereken şeylere:

3) Çapak Temizliği ve Yıkama

Minyatürü aldınız eve getirdiniz, açtınız ,büyük bir zevkle hemen boyamaya başladınız! YAPMAYIN!!! Çünkü parçaların hazırlanması gerekiyor.

minyatürBoyama4

Teknoloji geliştikçe minyatürlerde kalıp izi azaldı, ama yinede bazı figürlerde görebiliyoruz. Bu çapakları almak için bir eğe ve zımparaya ihtiyacınız olacak. Bu işlemi yaparken dikkatli olun! Detayları yok edebilirsiniz.

minyatürBoyama5

Çapakları temizlediniz, sıra geldi minyatürü kalıp yağlarından arındırmaya. Bunun için sıvı bulaşık deterjanı (yağ çözücü özelliği vardır) ve eski bir diş fırçası yeterli. Minyatürü köpürterek yıkayın.

4) Astar

Sıra geldi son işleme; astarlama. Astarlama işlemi biraz sıkıntılı. Sprey astarlar akrilik de olsa sağlığa zararlı kimyasallar içermektedir. İki seçeneğimiz var: Ya çok iyi havalandırması olan bir yerde astarımızı atacağız (balkon gibi) ya da boya filtreli bir tane maske alacağız (Evde yaşayanların bulunduğu yerde SAKIN astar atmayın!).

minyatürBoyama7

Astar için bir diğer seçenekte Vallejo astar. Hem siyah hem de gri olarak bulabilirsiniz. Bunun kokusu yok , fırça ve airbrush ile uygulanabiliyor. Fırça ile vurmakta bir sakınca yok ama astarı vururken kalın vurma ihtimaliniz var. Airbrush ile kullanmak isterseniz neden olmasın, airbrush temizliği ile siz uğraşacaksınız (Ben bıktım da)!

minyatürBoyama3

Astar atarken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus; detayları kapatmamak için astarı fazla yakından ve tazyikli atmamaktır.

Bir dahaki yazımda akrilik boya ve wetpallet yapımından bahsedeceğim. Sizin de değinmemi istediğiniz konular olursa bana figuristanbul(at)gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Şimdilik hoşçakalın.

Konuk Yazar: Kenan Şahin

Yorumlar