Savaş Oyunlarında Yeni Bir Çağ Başladı – Warhammer: Age of Sigmar – Bölüm 1
Games Workshop tarafından üretilen Warhammer Age of Sigmar 28mm. heroic orandaki minyatürlerle oynanan bir masa üstü savaş oyunudur. Temmuz 2015’te Games Workshop’un Warhammer Fantasy Battles’ın yeni edisyonunu çıkarması beklenirken, firma şaşırtıcı bir biçimde bu oyunu sonlandırıp yepyeni kurallarla Warhammer Age of Sigmar oyununu çıkardı. Bu 30 yıllık bir oyun geleneğinin sonu gibi algılandı ve Warhammer müdavimlerinden ağır eleştirilere maruz kaldı. Eleştiriler ağırlıkla Warhammer Fantasy Battles oyununun artık Games Workshop tarafından desteklenmemesi üzerine yoğunlaşsa da, Age of Sigmar ön yargıdan kurtulamayıp buradan taşan öfkeden nasibini aldı.
Warhammer Fantasy Battles’da kullanılan minyatürler kullanılsa da, öyküsü kronolojik olarak onun bir devamı olsa da, Warhammer Age of Sigmar kuralları itibariyle tamamen farklı bir zihniyetle yazılmış, yeni bir oyundur. Asimetrik oyun sistemine temelli, taktik olarak güçlü, ancak Fantasy Battles kadar karmaşık olmayan bu oyun 2015 yılındaki oyun kuralları yazımına hakim olan anlayışın bir temsilcisi. Yani başlaması kolay, kuralları sadeleştirilmiş ve oynadıkça derinleşen bir oyun sistemi. Belli ki Games Workshop’daki oyun yazarları minyatür savaş oyunları piyasasında hızla güçlenen X-Wing, Warmachine ve Infinity’nin neleri doğru yapıp oyuncu kazandığını anlamışlar.
Oyun tasarımıyla uğraşanlar, simülasyonla oyun ilişkisini bilir. Tasarım ne kadar simülasyona yakınsa o kadar gerçekçi, ne kadar oyuna yakınsa o kadar eğlenceli olur. Age of Sigmar denklemin oyun kısmına yakın. Ordunuzu masaya yerleştirirken başlayan taktiksel kararlar hiçbir zaman eğlencenin önüne geçmiyor.
Age of Sigmar, çıkışını bir başlangıç setiyle yaptı. Bu başlangıç seti, içinden çıkan modeller, kitap ve oyun gereçleriyle parasının karşılığını fazlasıyla karşılıyor. Başlangıç için çok iyi bir paket. Kutudan çıkan iki ordu olan Khorne Bloodbound ve Stormcast Eteranals birbiriyle dengeli olmaya çok yakın. 47 modelin detayları ve pozisyonları göz alıcı. Modelleri birleştirmek, kutudan çıkan rehberle kolay oluyor. Yeni çıkan minyatürleri boyamak için Games Workshop hem çıkardığı kitaplarda, hem de YouTube kanalında eğitim sunuyor.
Daha sonra değineceğim savaş senaryoları ve battalion denilen ordu formasyonları dışında oyunu oynamak için gereken tüm dokümanları Games Workshop’un sitesinden edinebilirsiniz. Oyun kurallarının ve warscroll denilen ünitelerin kurallarının yazılı olduğu veri kartlarının bedavaya web sitesinden indirilmesi çok olumlu bir gelişme. Ancak Games Workshop’un bunu yapma nedeni oyuncuları düşündüğü için değil, bugünkü konjonktürde diğer oyun firmalarıyla rekabet gereğidir.
Oyunun çıkışından bugüne kadar Games Workshop oyuna an kitabı, iki seferberlik kitabı, üç ordu kitabıyla oyunun hikâyesini de oyun kadar sevenler için bol kaynak sundular. Bunlara ek olarak 3 roman mevcut.
Öğrenmesi kolay kurallarıyla Age of Sigmar, yeni oyuncuları hobiye katmak için çok uygun bir oyun. Sadece genç oyuncuları kastetmiyorum, iş ve aile sahibi, zamanı değerli birçok yetişkin için de cazip bir oyun bu. Büyük ordularla olduğu gibi az sayıdaki ünitelerle de oyunun keyfinin çıkarılması mümkün.
Bir sonraki bölümde kurallara genel bir bakış ile oyunun güçlü ve zayıf yönlerine değineceğim. Herkese iyi geceler ve iyi şanslar…
Konuk Yazar: Tunç İper
Oyun Kuralları Oyunun Türkiye Facebook Grubu