Savaş Oyunlarında Yeni Bir Çağ Başladı – Warhammer: Age of Sigmar – Bölüm 2

Atası kabul edebileceğimiz Warhammer Fantasy oyununun ansiklopedi kalınlığındaki kurallarının yanında şaka gibi gözüken Age of Sigmar kurallarının dört sayfa olması birçoklarına şaşırtıcı geldi. Ancak bu kurallar sadece oyunun temel mekaniklerini ve tüm orduların ortak kurallarını kapsıyor. Örneğin; bu dört 4 sayfada herkesin kullandığı sadece iki büyü var, oysa ünitelerin kurallarının yazılı olduğu ordu warscroll’larında onlarcası oyuncuları bekliyor. Oyunun kuralları yazılırken oyunun anlaşılması ve oynanmasını kolaylaştırılmak için her unsurun en basit ve sade haliyle kullanılmasına dikkat edilmiş. Bu dört sayfanın kapsamadığı diğer özel kurallar, ilgili üniteye ait warscroll’da mevcut. Kuralların bu şekilde düzenlenmesi yeni başlayanların henüz karşılaşmadığı orduların kurallarıyla kafasının karışmasının önüne geçiyor.

Tekrarlamak gerekirse; bu yeni bir oyun ve Fantasy Battles’la kıyaslamak “İngilizce mi daha iyi, Fransızca mı?” demek gibi geliyor. Bu oyunda ünitelerin eskisi gibi toughness’ı veya weapon skill’i yok, hesap-kitapla uğraşmak yerine zarda kaç gelirse vuracağı ve yaralayacağı doğrudan warscroll’da yazıyor. Bu ve bunun gibi kuralların Fantasy Battles’a göre basitleştirilmesi Games Workshop’ın diğer oyun firmalarıyla rekabet etmek için yaptığı bir tercih. Daha iyi veya daha kötü değil, sadece farklı…

sigmar-3

Oyun elbette mükemmel değil ve eleştirilecek noktaları da var. Bunlar, ordu kurulumundaki denge, ünitedeki model sayısı, modellerin base’leri ve uzak saldırı kuralları olarak gruplanabilir.

Dört sayfalık kurallara gelen eleştiriler için cevap yine oyunun içinde gizli; Battleplan denilen savaş senaryoları. Şu ana kadar çıkan kitaplarda otuzdan fazla battleplan yayınlandı ve her yeni yayınla bunların sayısı çoğalıyor. Bu battleplanlar orduların kurulumunu kısıtlayabilir, kurallara eklemeler yapabilir, bazı kuralları o savaş için geçersiz kılabilir. Oyuncular kendi battleplan’larını yazabilir veya basılı battleplan’ları seçtikleri bir Composition’la oynayıp az önce belirttiğim sorunların önüne geçebilirler.

sigmar-2

“Composition da nedir?” derseniz şöyle açıklayayım; Bütün eleştiriler oyun forumlarında tartışıldı, zamanla uluslararası topluluk yaptığı denemelerle bazı ek kurallarda bir görüş birliğine varmaya başladı ve bu ek kurallar bütününe composition denildi. Bir maçta kullanılacak warscroll sayısının, bir warscroll’da bulunabilecek toplam wound sayısının, Hero/monster/warmachine sayısının , aynı warscroll’un belli bir sayıdan fazla kullanılmaması ve Summoning kısıtlanması bunlardan bir kaçı. Hatta Azyr ve Clash Composition gibi bazı puanlama sistemleri eski alışkanlıklarından vazgeçemeyen oyuncular için puan temelli ordu kurmanın yolunu açtı. Benzer composition’ları Warhammer 40000 için de bulabilirsiniz.

Organize oyunları sevenler için composition kullanmayacaksanız oyun şu haliyle, turnuvadan daha çok seferberlik (campaign) için uygun gibi gözüküyor. Bununla birlikte, dünyadaki önemli turnuvalar da yavaş yavaş Age of Sigmar’ı organizasyonlarına dahil etmeye başladılar. Bunlardan biri olan Nova Open eski ve yeni fantasy oyuncularını bir turnuva, bir oyun gecesi ve bir serbest oyun günü ile bir araya getiriyor.

Oyunda öne çıkan bir unsur var ki, değinmeden geçmek istemiyorum. Savaş senaryolarında belirtilen arazi parçaları ve binalar savaşın sonucunu etkileyecek kadar önemli. Bunu göz ardı ederek oynamak oyundaki taktiksel derinliği azaltır. Games Workshop sitesinde bugüne kadar çıkardığı tüm bina ve arazi parçası için yazdığı warscroll’ları diğer orduların warscroll’larını yanına koydu.

Age of Sigmar’ın itici gücünün senaryolarından ve ünitelerin özel kurallarından geldiğini özellikle belirtmek isterim. Bunlara alışmak zaman ve tecrübe gerektiriyor. Bu eşiği geçince oyunu ortada birleşen büyük bir çatışmaktan çıkarıp daha farklı oynayabiliyorsunuz. Şu ana kadar oynadığım her oyun bir öncekinden daha eğlenceli geçti. Karşıma yeni ordular çıktıkça ve onlara karşı taktikler geliştirdikçe oyunun derinliği artıyor. Oynadıkça hem kurallara hem de orduma biraz daha hâkim oluyorum. Başta aklıma gelmeyen taktikler, kurnazlıklar buluyorum.

sigmar-1

Warhammer Fantasy oyuncuları da hiçbir yatırım yapmadan, belki sahip olup da eskiden kullanamadıkları üniteleri de kullanarak bu oyunu oynayabilecekler. Yalnız unutmayın ki bu farklı oyunda ordunuz eskisinden farklı işleyecektir. Açık fikirli olanların campaign ve turnuvalar kadar arkadaşça oyunlarda da yeni başlayanlar kadar çok eğleneceğini düşünüyorum.

Böylece bu incelemenin sonuna geldik. Herkese iyi geceler ve iyi şanslar…

Konuk Yazar: Tunç İper

Bağlantılar

Oyun Kuralları Oyunun Türkiye Facebook Grubu Azyr Comp Clash Comp’un Kullandığı Pool Sistemi

Yorumlar