Star Wars Armada – Bu Yaz Hobi İçin Ne Yaptın? Bölüm 2
Star Wars Armada (“Armada”) ilk duyurulduğu andan itibaren çok ilgimi cezbeden bir oyun oldu. Star Wars (“SW”) evreninde, Yıldız Destroyerleri ile Calamari Kruvazörleri’nin sonsuz boşluktaki ölümcül tangosu mu? Sar bir tane!! Hemen aldım gerçekten ama zamansızlıktan, doğru düzgün açmak ve oyun oynamak kısmet olmadı uzun süre. Ben başlangıç setine, o heybetli kutu da bana baktı durdu… Oyun ile aktif olarak ilgilenebilmem ancak ilk dalga yeni gemilerin piyasaya çıkmasından sonra, yazın ortasına doğru olabildi.
Nedir Arkadaş Bu Armada?
Armada masa üstünde oynanan, bir uzay savaşı simülasyonu oyunu. Seçtiğiniz puan değerine göre küçük bir konvoyun veya hatırı sayılır boy bir donanmanın başına geçiyorsunuz ve rakip amirali alt etmeye çalışıyorsunuz. Oyun tamamen SW evreninde kurgulanmış ve iyi tanıdığımız gemilerin (Yıldız Destroyerleri, Kruvazörler, Fırkateynler ve elbette avcı ve bombacı uçaklar) birbirleri ile mücadelesini masaya yansıtıyor. Yine SW evreninden iyi tanıdığımız, amiraller, kaptanlar, mürettebat ve pilotlar da oyunun bir parçası.
Bu oyunu ÇOK beğendim ve büyük keyif alarak oynadım/oynuyorum. Öncelikle Armada, SW uzay savaşları hissini çok ama çok iyi veriyor. X-wing’de kahraman pilotları oynuyorduk ama burada gerçekten büyük çaplı bir savaşın başına geçtiğimizi hissediyoruz. Gemiler masada harika görünüyorlar ve sonsuz boşlukta birbirleri etrafında dönerek rakiplerini alt etmeye çalıştıklarını çok net hissediyorsunuz. Gemilerin özellikleri, mürettebatları, silahları, vs. hepsi mevcut malzemeye sadık kalınarak hazırlanmış ve filmlerden/efsanelerden sahip olduğunuz izlenimleri “gerçekçi” bir şekilde masaya yansıtıyorlar.
Tasarımcılar bu konuyu detaylı olarak irdelemişler ve dengeleri/puanları hazırlarken de göz önünde bulundurmuşlar. İmparatorluk tarafı’nın gemileri son derece dayanıklı ve akıllara zarar bir ateş gücüne sahipler, yanlış manevra yapıp bir Yıldız Destroyeri’nin önüne park ederseniz çok uzun süre hayatta kalamayacağınızı temin ederim. Buna karşılık İsyan gemileri daha hızlı ve kıvrak, yavaş hareket eden ve dönen İmparatorluk gemilerinin zayıf arka ve yan zırhlarına/kalkanlarına göre kendinizi konumlamanız gerekiyor. Avcılar ve bombacılar da aynı filmlerdeki gibiler, Tie’lar tek başlarına zayıflar ama bir araya gelip sürü oluşturduklarında çok etkili oluyorlar. Aynı şekilde, Asilerin uçakları da bireysel olarak daha dayanıklı ve ana gemilere karşı da daha etkililer.
Armada son derece stratejik bir oyun. Kararlarınızı planlama aşamasında alıp, sonra da doğru taktiksel dokunuşlarla desteklemelisiniz. Oyunun oynanışı itibarıyla “büyük gemilerle X-wing” değil, ki bu konuda Fantasy Flight Games’i tebrik etmek lazım! Bu kadar benzer malzemeden, bu kadar farklı tatlar yaratmak kolay değil. Oyunun görev bazlı olması çok güzel ve ciddi heyecan katıyor. Aynı bir amiralin yapması gerektiği gibi gemilerinizi zaman zaman donanmanızın görevini başarabilmesi için feda etmeniz gerekiyor. Görevlerin belirlenmesi ise başlı başına ayrı bir strateji oyunu; Saldırı, Savunma ve Manevra görev cinsleri altında dörder tane farklı görev tanımı var (yani toplam 12), donanmanızı kurarken her görev cinsinden bir tane kart seçiyorsunuz. İnsiyatifin kime ait olacağı belirlendikten sonra, ikinci sırada oynayacak oyuncu rakibinin donanması ile beraber getirdiği görevlerden bir tanesini seçiyor ve o görev oynanıyor. Dolayısıyla, gerek donanma kurarken, gerekse oyuna başlarken görev seçimi son derece mühim ve oyuna ciddi bir stratejik derinlik ekliyor.