Star Wars Evreninde Masaüstü Gemi Savaşları : Armada

X-Wing Miniatures oyunu masaları 3 senedir cayır cayır oynanmaktayken ve serinin 7. filmi yaklaşırken Fantasy Flight Games firması yapılacak en akıllı hamlelerden birini yaptı ve Star Wars evreninde hastası olduğumuz büyük gemileri savaştırdığımız Armada oyununu piyasaya sürdü.

Armada, bir it dalaşı oyunu olan kardeşi X-Wing’in aksine bir gemi savaşı oyunu. X-Wing’de gemiler çılgınca manevralarla savaş alanını defalarca turlayabilirken, Armada gemileri atış güçlerinin yüksek olduğu yerden rakibinin kalkanlarının zayıf olduğu yere doğru ateş edebilmek için ağır ağır manevra yapıyor.

armada3

X-Wing ve Armada karşılaştırmalı model boyutları.

Oyunda 2 tip ünite var, gemiler ve takımlar (squadron). Gemiler tahmin edileceği gibi oyunun odak noktası ve 4 farklı yönlerinde 4 farklı kalkan ve saldırı değerleri var. Ayrıca sadece ileri gidebiliyor ve belli açılarla sağa-sola dönüyorlar. Takımlar ise hangi yöne baktıkları önemli olmayan ve savaş alanında istedikleri yöne gidebilen küçük uçak grupları. Birbirlerine 1 mesafeye girdiklerinde savaşmaya başlıyorlar ve gemiler birbirleri ile kilitli kalmış takımlara ateş açamıyor.

armada5

Gemiler özellikleri ve silahlarına göre puanlanıyorlar. Genelde her geminin 2 versiyonu var.

Gemiler büyüdükçe komuta edilmeleri zorlaşsa da daha etkili silaha ve tamir yeteneğine sahip oluyorlar. Oyunun genel dengesi ise puan sistemi ile sağlanıyor. Her gemi, geliştirme kartı ve takımın puanı var ve standart bir senaryoda bu puanların toplamı eşit olan kuvvetler savaşıyor.

armada6

Geliştirme kartları ekstra puan karşılığı geminize silahlar, ekipman, özel komutan ve tayfa almanızı sağlıyor.

Takımlar standart hallerinde veya Star Wars evrenindeki ünlü pilotların liderliğinde alınabiliyor. Lider pilotlar takımlarına ekstra özellikler ve daha çok atış zarı getiriyorlar fakat daha pahalılar.

armada4

Bu akşamki maçta sol köşede canımız “Gold leader standing by”ımız Jon Vander. Öteki tarafta yaşayan efsane “Baron” Soontir Fel.

Oyundaki tur akışı, komut ve manevra sistemi oldukça tatmin edici. Klasik bir Fantasy Flight Games oyunu özelliği olarak bol miktarda küçük parça içermesi oyunun hem eksisi hem de artısı. Bir yandan küçük parçalar oyun masasını kalabalıklaştırıp gözü yorarken, öteki taraftan oyunun gidişatını ve gemilerin özelliklerini takip etmenizi sağlayıp işinizi kolaylaştırıyorlar.

Oyunda Asi gemileri genelde daha hafif, daha çevik ve daha ucuzlar. Buna karşılık ağır ağır ilerleyen İmparatorluk “Star Destroyer”ları rakibi uygun pozisyonda yakaladıklarında çok feci harcayabiliyorlar. Takımlar konusunda roller değişiyor ve daha kuvvetli olan Asi pilotlarına karşı daha ucuz ve çok sayıda olan imparatorluk pilotları “Swarm” kuralının avantajını kullanmaya çalışıyorlar.

Oyunun ana kutusundan 2 Asi gemisi, 1 İmparatorluk gemisi, iki tarafa ait X-Wing ve Tie-Fighter takımları ile beraber oyun için gerekli olan zar, cetvel, kural kitabı ve token gibi aksesuarlar çıkıyor. Bu başlangıç kutusu ile 180 puan civarı savaşlar yapabiliyorsunuz fakat oyunun asıl oynandığı 300 puanlar seviyesine çıkmak için daha çok gemi ve takım almanız gerekiyor.

armada2

Ana kutunun çıkışından kısa süre sonra ilk dalga modellerin satışı da başladı. Bakalım iki tarafta da kaç farklı gemi tipi göreceğiz.

Star Wars Armada, orjinal filmler hakkında en çok özlediğimiz taraflardan olan büyük gemi savaşı konseptini masaya çok güzel yansıtan ve zaman içerisinde yeni gemilerin eklenmesi ile büyük potansiyeli olan bir oyun. Bu oyunu da X-Wing oyununda olduğu gibi Goblin ve Pegasus (İstanbul), Kule (İzmir) ve Oversoul (Ankara) dükkanlarından satın alıp yine bu mekanlarda oynayabileceğiniz gibi bu dükkanlardan kargo ile temin edip evinizde ve arkadaşlar arasında da boş bir masada oynayabilirsiniz.

Son olarak 4 Mayıs Star Wars gününüz kutlu olsun, güç hep sizinle olsun!

Yorumlar