Tarihi Savaş Oyunlarında Dönemler #1 – Avrupa İşgal Altında
Flames of War’da Early War Dönemi
“Çaresiz durum yoktur, çaresiz insanlar vardır.”
-Heinz Guderian
Bu yazıdan itibaren Flames of War ve Black Powder oyunlarındaki tarihsel dönemleri anlatmaya çalışacağım ve bu dönemlerde, oyunlarınızda; “Hangi ordulara komuta edebilirsiniz? Bu dönem oyunları nasıldır?” bunlara değineceğim.
İlk olarak, 2. Dünya Savaşı ile başlıyoruz ve 1939-41 yıllarını konu alan Early War diyoruz.
1939’da Avrupa’da savaşın patlak vereceği kesinleşmişti. Hitler, Polonya’yı işgal etmek için her türlü imkana sahipti. İngiltere ve Fransa ise Polonya’ya resmiyette destek veriyordu ancak; Almanların Polonya’yı yiyip yutmasını engelleyecek durumda değildi. Diğer tarafta Ruslar ve Japonlar, Moğolistan’da kozlarını paylaşıyordu. Stalin, doğudaki mesele biter bitmez, Finlandiya ve Baltık ülkelerinden toprak koparmanın derdindeydi.
Yukarıda kısaca özetini verdiğim tüm çatışmaları ve daha fazlasını; Flames of War’da canlandırabilirsiniz. Önceki yazılarda bahsetmiştik, oyun üç döneme ayrılıyor diye. Early War bunlardan ilki. Dönem farkları şu nedenle önemli, 39-41 yılları arasında bir ordunun sahip olduğu tank-top çeşitliliği ve orduların yapılanması, savaşın sonraki dönemlerine göre çok farklı. Bu, hem oyun listelerine, hem de puanlara yansıyor. Bir rakip bulup kapıştığınızda, iki tarafın da aynı dönemden ordu listeleri getirmesi çok önemli.
“Fransa’yı çamurdan çıkarmaya çalıştım ama o hatalarına ve pisliğe geri düşecek. Maalesef Fransızların Fransız olmalarını engelleyemem.”
-Charles de Gaulle
Early War kapışmaları, diğer dönemlerden şu açıdan ayrılıyor; bu dönemde tanklar genelde hafif zırhlı ve güçlü anti-tank silahları karşısında dayanma güçleri zayıf. Ancak bu dönem piyadeleri de, savaşın sonraki dönemlerinde olduğu gibi bol bol, bazooka türü hafif anti-tank silahları taşımıyor, mühendis desteği de sınırlı. Yani tam bir taş-makas-kağıt durumu söz konusu. Diğer dönemlerdeki; elinden her iş gelen, panzerfaust ile tank döven, makineli tüfekleriyle düşman piyadesini yere çöktüren Panzergrenadier gruplarını burada beklemeyin.
Tanklarda da durum benzer şekilde. Bir çok tank, piyadeyi püskürtmek için “yürüyen makinali tüfek” şeklinde dizayn edilmiş ve top taşımıyor. Hem top, hem makinalı tüfek taşıyan tanklar ise pahalı. Oyunda her zaman bariz şekilde hissedilen “Rus sayısal üstünlüğü” ise bu dönemde gerçekten abarmış durumda. T-26 ve BT serisi Rus tankları, hafif tank olarak iş görürken, bu dönemde T-34’lerden ancak 1-2 tane alabiliyorsunuz.
Komünizm sevgi değildir. Komünizm düşmanlarımızı ezmekte kullanacağımız bir çekiçtir.”
-Mao Zedong
Gelelim kısaca Early War ordularına; Blietzkrieg kitabı bize Almanların Polonya ve Fransa işgalleri sırasında çatışan ordu listelerini veriyor. Alman motorize piyadesi ve hafif tank listeleri en popüler olanları. Fransız listeleri Somua ve Hotchkiss gibi güzel tanklar kullanmamıza imkan veriyor. İngilizler de; Crusader gibi dönemine göre iyi zırhlı tanklara sahip. Polonyalılar ise cesur piyadeleri ve elit süvarileri ile karşımıza çıkıyor.
İtalyanların batırdıkları, Almanların günü kurtardıkları Yunanistan işgali, Burning Empires kitabının konusu. Bu kitapta Almanların dağcı listelerine ulaşmak mümkün. Yunanistan ve İtalya listeleri, genelde piyade ağırlıklı. Bu dönemde diğer Balkan ordularını içeren bir kitap henüz yok ama ileride olacağının sinyalleri var.
Rus cephesine dair ise iki kitap var; Rising Sun ve Barbarossa. İlki Japon-Rus ve Fin-Rus savaşlarını konu alıyor. Japonlar, samuray geleneklerini sürdürüyor ve Japon piyadesi cesarette sınır tanımayarak, oyun kurallarını çok değiştiriyor. Finler pusu kurmadaki ustalıklarını oyuna taşıyor. Ruslar bu dönemde kötünün kötüsü ama inanılmaz kalabalıklar. Bitmek bilmeyen piyade ve tank sürüleri, düşmana atılmak için bekliyor. Almanların Sovyetler Birliği’ni işgal eden listeleri ise; aşağı yukarı Blitzkrieg kitabındakilere benziyor.
Flames of War’da 1939-41 dönemi kısaca böyle, sonraki yazıda Black Powder oyunlarında Napolyon öncesi dönemi tanıtmaya çalışacağım. Görüşmek üzere…