Tarihi Savaş Oyunlarında Dönemler #5 – Yorgun Bir Savaş, Flames of War’da Late War Dönemi

“Savaş sadece çok fazla düşman varsa anlamlıdır. Bütün düşmanlar bir araya gelip tek cephede toplanırsa veya düşmanlarının sayısını düşürürsen, buna artık savaş denemez.” Albert Kesselring

Bu serinin sondan bir önceki yazısı ile karşınızdayım. Flames of War’daki son dönem, 1944-45 yıllarını konu alan Late War dönemini inceleyeceğiz.

Stalingrad ve Kursk sonrası asla toparlanamayan doğu cephesinde Sovyetler çığ gibi büyüyen güçlerle Almanların üstlerine atılmaktadır. Kendi topraklarının tümünü kurtaran Stalin artık Polonya sınırındadır. Müttefiklerin ise Kuzey Afrika’dan sonraki hedefleri İtalya’dır. Önce Sicilya düşer, ardından İtalya’nın güneyi ve en son Roma. Ancak Alpler hiçbir zaman aşılamaz ve müttefikler bunu denemeyi dahi düşünmez.

1944 yazında Fransa sahillerine Amerikan ve İngiliz askerleri çıkar. Yoğun çatışmalar sonunda Müttefikler Almanya’nın batı sınırına kadar gelir ancak ele geçirdikleri her toprak parçası için binbir çaba harcarlar. Hitler, son saldırısını Arden ormanlarında düzenler ve bu da fayda etmediğinde Almanya için tek soru, hangi tarafın Berlin’e önce ulaşacağıdır. Mayıs 1945’de Alman başkentinde Sovyet bayrağı dalgalanmaktadır.

lateWar1

Bu sırada Amerika ve Japonya, pasifikteki yüzlerce adanın her biri için tek tek savaşmaktadır. Yağmur, çamur ve sivrisinekler arasında geçen bu mücadelede Amerikan deniz piyadeleri yavaş da olsa galip gelir. Sonunda, anavatanına iki atom bombası yiyen Japon imparatoru teslim olur ve savaşı bitirir.

“Bizimki nükleer açıdan dev ama etik açıdan gelişmemiş bir dünya. Savaş hakkında, barış hakkında bildiğimizden daha fazla biliyoruz; öldürmek hakkında da yaşamak hakkında bildiğimizden çok daha fazla biliyoruz.” Omar Bradley

Flames of War’da Late War, en çeşitli ordu tiplerinin olduğu ve diğerlerinden çok daha fazla çeşitte tank ve top kullanabildiğiniz dönemdir. Her bir cephe için ayrı ayrı ordu listesi kitapları vardır ve en keyifli ordular, tarihsel gerçeklere bağlı kalarak birbirine karşı dövüşmüş bu ordulara komuta ettiğinizde çıkar. İtalya kitabından oluşturulmuş bir Alman listesi ile Ren Nehri’ni aşan İngilizlere karşı dövüşmek mümkündür, ancak bu oyun (bence) pek dengeli ve keyifli olmaz.

Dünyadaki ve bizim ülkemizde yaptığımız Flames of War etkinlikleri de bu “tarihsel uyum” ilkesini göz önüne alıyor. Genelde turnuvalar veya büyük oyun günleri hep belirli bir tema içinde düzenleniyor. Geçen aylarda İstanbul’da yaptığımız Stalingrad oyun günü gibi, bu sefer de İzmirCon’da bir 1944 İtalya oyunu oynayacağız.

lateWar2

Şimdiye kadar Pasifik cephesi oyunun tek eksiğiydi. Daha önce 1939’da Sovyetlere karşı Nomonhan’da dövüşen Japonları bize sunan Flames of War, bu yıl sonunda da Pasifik cephesine dair kitaplar çıkaracağını duyurdu. Japonya hayranları zaten imparatorluk ordularını toplamaya başlamıştı, şimdi Amerikan deniz piyadesi delileri de mutlu olabilecek.

Late War, belki de ülkelerin orduları hakkında genelleme yapamayacağımız tek dönem. Bu dönemde Almanların yıllardır savaşan askerlerden oluşan listeleri de mevcut, aceleyle cepheye sürülen ve zorluklar içinde dövüşen Volksgrenadier grupları da. Aynı şekilde Amerikan ve İngilizlerin D-Day’de ilk kez savaş gören birlikleri olduğu gibi, Kuzey Afrika ve İtalya gazisi listeleri de var. Rusların bile artık yıllardır savaşan, “neredeyse” Almanlar kadar iyi özelliklere sahip ekipleri var. Normandiya kıyılarını savunan müstahkem Alman birlikleri ve Belarus partizanları gibi standartların dışında ordulara komuta etmek istiyorsanız da Late War tam size göre.

“Türkiye’nin toprak talebi yoktur! İngiltere ile ittifakına da ihanet edemez. Alman asker ve malzemesine geçit de veremez. Fakat Almanya Türkiye’ye saldırmamayı taahhüt ettiği takdirde, Almanya’nın herhangi bir devletle yaptığı harpte tarafsız kalmayı ve saldırmamayı kabul eder. Türkiye’nin hiç kimseden ne bir hak, ne toprak talebi, ne de hiç kimseye bir hak ve bir toprak borcu vardır.” İsmet İnönü

Bu yazı ile, Flames of War yazılarına belki de kısa bir ara veriyorum. Toparlarken şunları belirtmek isterim, Türkiye’de İzmir ve İstanbul ağırlıklı olmak üzere 20 civarında oldukça aktif FoW oyuncusu olduk ve artık bir Türkiye distribütörümüz var. Yakın zamanda yurtdışı etkinliklerine gitmek ve seneye Çanakkale Anzak gününde bir Yeni Zelanda firması olan Battlefront çalışanlarını ağırlamak gibi ümitler içindeyiz. Modelleri yeni topluyor olmanız sorun değil, artık herkesin deneme oyunları için paylaşabileceği çok fazla modeli var ve büyük etkinliklerde de aynen bunu yapıyoruz. Konuk oyuncular birkaç ünite komuta ederek oyunun keyfini bizimle beraber yaşıyor.

lateWar3

Kısacası, büyüyoruz ve çok eğleniyoruz. Siz de gelin, beraber çok eğlenelim. 10 Mayıs’da İzmirCon Flames of War etkinliğinde görüşmek dileğiyle…

Bu yazı, "Tarihi Savaş Oyunlarında Dönemler" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar