Tarihsel Minyatür Oyunlarında Birimler – Black Powder

Hussars

Sıra geldi atlılara… Listemizin ilk sırasında hafif süvari birimi olan Hussar grubu var. Bu süvari birimleri standart değerlere sahip oluyor ancak bu arkadaşlarda “Marauder” denen bir özel kural var. Diğer tüm birimler, kumandanlarından uzak kaldıklarında komuta dezavantajı yaşarken, “Marauder” kuralına sahip birimler ne kadar uzak olursa olsun, sıkıntı çıkarmıyor. Kısacası bu Hussar ekipleri, ana ordu düşman ile göğüs göğüse çarpışırken düşmanı çok uzaktan ve yandan çevirmeye çalışacak olan süvariler.

Dragoons

Dragoon birimleri Hussar’a göre daha iyi yakın dövüş değerlerine sahip. Ancak bu arkadaşların “Marauder” kuralı yok, bunlar düşman zayıfladığında öldürücü darbeyi vurmalarını istediğiniz süvari birimleri.

Bizim de oyunu bu boyutlarda oynadığımız, 10mm İngiliz hafif süvarileri

Bizim de oyunu bu boyutlarda oynadığımız, 10mm İngiliz hafif süvarileri.

Cuirassiers

Süvarinin en hası, en cesuru ve en disiplinlisi. Cuirassier “ağır süvari” olarak geçiyor ve Guards Infantry piyade için neyse bu çocuklar da atlı birimleri için o durumda. Her koşulda düşmana ağır zayiat verdireceğinden emin olduğunuz süvari biriminiz bunlar.

Lancers

Mızrak tarihin her döneminde atlı birimlerin en işe yarayan silahı olmuştur. Mızraklar hem düşman süvarisine, hem de piyadeye karşı oldukça etkili silahlar. Lancer birimleri, Cuirassier ve Dragoon gibi ağır zırhlı değiller ve Hussar ekiplerinin “Marauder” kuralına sahipler. Bu anlamda tam bir “her işi yapan” atlı birimi. İster düşmanı çevirmeye yollayın ister mızrakları ile doğrudan hücuma kaldırın.

Fransızların komutasında dövüşen Polonyalı "Lancer" birimi.

Fransızların komutasında dövüşen Polonyalı “Lancer” birimi.

Standart bir Black Powder Ordusu

Oyunda, bizim komuta ettiğimiz ordu listeleri birer “Division” (tümen) aslında. Her bir standart birimimiz de piyade için bir “Battalion” (tabur), süvari için “Regiment” (alay) temsil ediyor. Bu birimlerden 3-4 tanesi bir araya geldiğinde bir “Brigade” (tugay), bu Brigade’lerden de 3-4 tanesi birleşip bizim ordu listemizi, yani Division oluşturuyor.

Standart bir orduda, listenin yarısı veya daha fazlası piyade birimlerinden oluşur. Burada da çoğunluk “Line Infantry” gruplarıdır. Listede az sayıda Skirmisher kuralına sahip “Light Infantry” veya “Rifles”, yine az sayıda da elit birim olarak sayabileceğimiz “Grenadier” ve “Guards” piyade birimleri bulunabilir. Süvariler içinde “Hussar”, “Lancer” ve “Dragoon” grupları genelde eşit ağırlıktadır. “Cuirassier” abiler ise az sayıda yer alır.

Black Powder’da birim puanlarına ve ordu listesi kısıtlamalarına ulaşabildiğiniz kitaplar mevcut; örnek olarak Napolyon dönemine ait “Albion Triumphant” volume 1 ve 2 kitapları İngiliz, Fransız, İspanyol, Prusya ve birkaç küçük devletin ordu listelerini içeriyor. Ancak elbette oyunu bunlara bağlı kalarak oynamak zorunda değilsiniz. Elinizdeki modellere ve canlandıracağınız tarihsel çatışmaya göre kendi listelerinizi oluşturabilirsiniz.

Sonraki yazıda, antik ve orta çağ dönemi oyunlarını konu alan Hail Ceasar için birim ve ordu incelemelerini yapacağım. Görüşmek üzere…

Bu yazı, "Tarihsel Minyatür Oyunlarında Birimler" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar