Warhammer 40000 – İlk Ordunuzu Kurarken
Bu yazıyı okuyorsan; demek ki bir öncekini okudun. Konu ilgini çekti ve devamını getirmek istiyorsun. Ya da okumadın ve direkt olarak buradan başladın. O zaman bahsedeceklerimden bihaber olmamak için, yazının en altındaki linkten bir önceki yazıyı okuyunuz ve konuya Fransız kalmayınız…
Belirlediğin bir sebepten dolayı, ordunu kurmaya karar verdin. Ama bundan sonrası hala sana engin bir deniz gibi geliyor, güvenli kulaç atacak sahiller peşindesin. Merak etmeyin, sizi denize atıp yüzmeyi kendi başınıza öğrenmenizi beklemeyeceğim.
Hatırlarsanız aklınıza gelebilecek sorulara değinmiştim (Kaç puanlık ordu kurmak lazım? Bu hobiyi nerede icra edebilirim? Bu hobi ile ne kadar ilgilenmeye devam ederim? Ne kadar harcama yapmam gerekir? Modeller hazır mı geliyor? Modeller boyalı mı geliyor? gibi), artık kaldığımız yerden devam edebiliriz.
Modeller Güzel Ama Bunun Sınırı Ne?
WH40K oyun sistemi, puanlamaya dayalı olan bir sistemdir. Rakibiniz ile konuşup, istediğiniz puan aralığını belirlemeniz mümkün. İster 250 puan olsun, isterseniz 20000 puan. Fakat burada ideal olan bir puan aralığı söz konusu.
Tabi ki gönlümüzden destansı, devasa savaşlar yapmak geçer ama kazın ayağı, malesef öyle değil. Hem bütçe açısından, hem de oynama süresi açısında belli bir puanın üzerine çıktığınızda, sorunlar yaşamaya başlarsınız.
Oynadıkça, bu puan aralığının ne olması gerektiğine kendiniz daha iyi karar verebilirsiniz. Fakat gene de, bir aralık verebilmek için ideal bir oyun 500 puan ile 2000 puan arasındadır diyebilirim. Aralık size büyük gibi gelebilir, fakat burada göz ardı edilmemesi gereken konu; oyuna ne kadar hakim olduğunuzdur. (Tabi ordunuzun ne kadarı boyalı olduğu da önemli bir kriter bence. Her ne kadar boyasız ordularla oynayabilseniz de, hobiye anlam katan, değer katan en önemli unsurlardan biri boyamadır. Merak etmeyin bu konuya da değineceğim.)
500 puan; başlangıç için gerçekten de idealdir. Bu hangi ordu olursa olsun, minimum 2 kutu birlik (genel olarak içerisinde 5 tane figür bulunan kutular) almanız anlamına gelir. Hem böylece modelleri birleştirme süreci için, hem de boyama süreci için çok da fazla zaman harcamamanıza olanak verecektir. Siz bu puanda bir kaç oyun oynadıktan sonra, hem kurallara daha iyi hakim olacaksınız, hem ordunuzda hangi birlikleri görmek istediğinize daha net fikirleriniz olacak ve yavaş yavaş puanınızı arttırarak, ordunuzu büyütüp daha fazla kurala hakim olmaya başlayacaksınız.
Peki 500 Puanlık Bir Orduyu Bir Araya Getirmek ve Boyamak Ne Kadar Sürer?
Bu tamamen size kalmış ama böyle bir ordu tahminen, 10-20 model arasında oluşacaktır. Her model için 2 saat harcasanız (birleştirme ve table-top quality dediğimiz boyama kriteri ile boynamış) 20-40 saat içerisinde ordunuzu hazırlayabilirsiniz.
Burada süre sizi korkutmasın, zamanla alıştıkça bu süreler daha da kısalacaktır. Bu noktadan sonra, süreyi uzatacak tek şey sizin kendi tatmin seviyeniz olacaktır. Örneğin; ben bir model için 4 saat üzerinde çalıştığımı biliyorum. Okuduğum bazı makalelerde, bu sürecin 20 saatlere kadar çıktığını biliyorum ama bu işin artık profesyonel tarafı. Bizim amacımız, bir an önce sahalara çıkıp maçlar yapmak.
Bu arada profesyonel çalışmalar nasıl oluyor diye merak ediyorsanız şurada bir örnek bulmanız mümkün 🙂
Çok da Uzun Değilmiş, Peki 500 Puanlık Ordu Kaç Para?
Bu sorunun cevabı hangi orduyu kurduğunuz, hangi modelleri kullanmak istediğiniz ile çok alakalı. Ama iş bu noktaya geldi bir kere, o zaman en temel yaklaşımlardan biri ile bu durumu inceleyelim. Yani; “Başlangıç paketi” ne bakalım.
WH40K için başlangıç paketi; Dark Angels ve Chaos Space Marines ordularını (hatırlatma: ordu isimleri ve modelleri için buraya bakabilirsiniz) içeriyor. Her iki ordu için de, çok rahat 500 puanlık ordu listesi hazırlamak mümkün. Paketin içerisinde kural kitabı ve gerekli aksesuarlarında olduğunu unutmamak lazım. Paketin fiyatı da, Games Workshop’un kendi sayfasında 65£ Yani kişi başı 100 TL gibi bir rakama (tabi ki döviz kuruna bağlı bu rakam) temel ordunuzun modellerini alabiliyorsunuz. Hem bu paket ile birlikte; orduların temel birimlerinin kurallarını da edinmiş oluyorsunuz. (Ama en kısa zamanda ordunuza ait “Codex” yani ordu kitabını edinin.)
Geçen yazıda bahsettiğim yerlerdeki kampanyaları takip ederek, daha da hesaplı ordu kurmanız olası.
Peki Model Almasına Alırım da, Ne Kadar Devam Ederim Bu Hobiye Sen Onu Söyle Bana?
Tabiki bu çok öznel bir konu ama gene de, bir süre görmek istiyor insan. Onun için size gönül rahatlığı ile şunu diyebilirim ki; bu hobinin ömrü, sizin ömrünüz ile sınırlı. Çok mu iddialı geldi size? Gerçekten de iddialı!
Neden mi?
Bu hobinin temeli minyatürlerden oluşuyor. Yani siz minyatürlere sahip olduğunuz müddetçe, istediğiniz zaman bu oyunu oynayabilirsiniz. Peki modeller hiç mi değişmiyor? Kurallar hiç mi değişmiyor? Şüphesiz değişiyorlar, ama güzel yanı şu ki; siz değiştirmek zorunda değilsiniz. Tamamen sizin zevkiniz ile alakalı bir durum bu. Son oynadığınız kural sistemini beğendiyseniz, aynı kural sisteminde oynayama devam edin. Aynı modelleri kullanın. Yeter ki; benzer düşünce yapısında arkadaşlarınız olsun.
Konuyu daha da uzatmak mümkün ama amacım olabildiğince aklınızdaki sorulara cevap vermek olduğu için, bu konuyu burada bırakıyorum. Tabi ki daha sorulacak ve cevaplanacak bir çok soru var. Mesela boyama konusu? Bu da bir sonraki yazıda cevaplayacağım konu olacak.
Konuk Yazar: Kaan Günay
Minyatür Savaş Oyunlarına Başlamak İsteyenler İçin: Warhammer 40000 Evrenine Giriş