X-Wing Miniatures Strateji Rehberi – 2: Manevra
Bir önceki yazımızda gemi türlerini anlattıktan sonra oyunun en kritik ve kazanan tarafı en çok belirleyen kısmına zıplıyoruz: Manevra.
Temel Manevralar
Oyundaki 11 manevra cetveli ile yapabileceğiniz yirmi küsür civarı temel manevra var ve gemiler çeviklik ve hızlarına göre bunlardan 10-20 arasını yapabiliyorlar. Sadece kendi gemilerinizin değil, rakiplerinizin kullandığı gemilerin de hangi manevralara sahip olduğunu bilmeniz rakibinizin hamlesini tahmin etmekte çok yardımcı olacaktır.
İyi manevra ile kötü manevrayı ayıran iki sonuç vardır. Birincisi rakibinizin atış alanı dışında kalırken ona ateş edebilmek, ikincisi ise diğer gemilere ve asteroidlere çarpıp aksiyon hakkınızı kaybetmemek. Masa başında defalarca gördüğüm şey şudur ki manevra açısından rakibinizden üstünseniz gemileriniz rakibe karşı zayıf olsa bile rahatlıkla günün kazananı olabilirsiniz.
Manevra Cetvelleri
Oyundaki 11 manevra cetvelimiz 1-2-3-4-5 düz, 1-2-3 yumuşak dönüş (Bank) ve 1-2-3 sert dönüşten (Turn) oluşuyor. Bütün manevra cetvellerinin kalınlığı standart gemi kenarının yarısı kadarken düz cetvellerin uzunluğu üstünde yazan sayı kadar gemi kenarına eşit.
Düz manevralarda cetveli geminin önüne koyup, gemiyi cetvelin önüne aldığımız için aslında gemiyi cetvelin üstünde yazan sayı + 1 gemi boyu ilerletmiş oluyoruz gibi düşünebilirsiniz. Oyun sırasında cetvelle ölçüm yapamayacağınız için gözle geminin tabanını referans alarak ölçmeniz sizi birçok felaketten kurtaracaktır. 5 ileri mesafe cetvelinin de atış mesafesi cetvelinin 2 uzunluğuna denk geldiğini hatırlatalım.
Yumuşak ve sert dönüşlerde, ki 45° ve 90° dönüşler de deniyor, cetvelleri üst üste koyduğumuzda iç kenarları 45° ve 90° çizgilerle birleşiyor (aşağıdaki resim) bu cetvellerle hareket ettiğimizde başlangıç ve son noktalar arasındaki en kısa (çapraz) mesafe de şöyle oluyor:
- 1 Sert: 0.5 Gemi Tabanı (GT)
- 2 Sert: 1.5 GT
- 3 sert: 2.5 GT
- 1 Yumuşak: 1.25 GT
- 2 Yumuşak: 2.25 GT
- 3 Yumuşak: 3.25 GT
Manevra ile ilgili önemli konulardan biri de sınırlı sayıda gemide bulunan “0 manevrası” haricinde her geminin mutlaka hareket etmek zorunda olduğu. Bu yüzden manevralarınız yaparken rakibin başlangıç konumundan çok hareketi sonunda geleceği konumu hesaplamaya çalışmanız önemli bir nokta. İlginç bir detay da standart manevraları yaparak (boost ve barrel roll aksiyonlarını kullanmadan) başlangıç pozisyonunuzdaki halinizin atış açısından kurtulamıyor olmanız.
Bu da demektir ki eğer önünüzde olan bir gemiyi takip etmek isterseniz yapabileceğiniz en iyi hamlelerden biri rakibinizin tur başındaki pozisyonuna gelmeye çalışmak olabilir.
Manevra temellerini anlattığımıza göre geriye sıradaki yazılarda anlatmak için manevra yapmanızı sağlayan aksiyonlar ve toplu halde manevra yapma tekniklerini anlatacağız.
Bütün kahraman okuyucularımıza iyi oyunlar!