Ant-Man – Analiz, Tahmin ve Anekdotlar
Tam da mutfak tezgahıma dadanmış karınca sürüsü hakkında ne yapmam gerektiğini düşündüğüm bir dönemde Ant-Man’i izledim. Filmle ilgili beklentilerim konusunda kafam karışıktı açıkçası, hatta bu konuda neler düşündüğümü bir önceki yazımda açıklamıştım. Ancak filmle ilgili yazılacak baya şey var. Bu yazı bol bol spoiler içerecektir, henüz filmi izlemediyseniz spoiler olmayan tanıtım yazımızı okuyabilirsiniz:
Ant-Man: Karınca Kararınca EğlenceGençler Yaşlanmış, Yaşlılar Gençleşmiş
Eğer siz de Michael Douglas’la 1992 yapımı Basic Instinct filmiyle tanışmış nesile mensupsanız, filmin ilk sahnesinde Michael Douglas’ı görünce tıpkı benim gibi suratınıza tokat yemiş gibi hissedebilirsiniz! Zira Douglas, hikayeye göre 1989 yılında geçen sahnede karşımıza Sharon Stone’la yatağa girdiği aynı yaştaki halini görüyoruz! Douglas’ın, Henry Pym’in 40’lı yaşlarını canlandırdığı bu sahnede yaşadığımız şok bu kadarla mı kalıyor peki? Hayır!
Sahnenin en başında önceki filmlerden hatırladığımız SHIELD üssünü inşaat halindeyken görüyoruz. Ayrıca sahnede Pym dışında orta yaşlı haliyle Peggy Carter, Howard Stark ve SHIELD ajanı Carson da var. Peggy Carter’ı yine Agent Carter adlı dizide canlandıran Hayley Atwell, makyaj ve efektlerle yaşlandırılmış olarak canlandırmış. Ancak Howard Stark’ı Agent Carter’da başarıyla canlandıran Dominic Cooper yerine, Iron Man 2’de Tony’nin izlediği videolardan tanıştığımız John Slattery canlandırmış. Genç bir oyuncuyu yaşlandırmak yerine halihazırda yaşlı versiyonunu canlandırmış birine rolü vermek mantıklı gibi görünüyor. Ancak şu dillere destan Stark çapkınlığını Slattery’nin yansıttığını söylemek çok güç.
Bu sahnenin asıl önemi: Agent Carter adlı dizinin potansiyelinin bir kere daha altını çizmiş olması. Elbette bu da bizi şu soruya götürüyor:
Henry Pym Neden Geçmişe İtildi?
Elbette eğer bu soruyu soruyorsanız Henry Pym’in Marvel çizgi roman evreninde, yani Earth-616’da kim olduğunu biliyor olmalısınız. Eğer bilmiyorsanız bu konuda sizi şu yazımızla aydınlatalım:
Marvel Süper Kahraman Dosyaları: Ant-ManKonuya dönecek olursak; “Marvel’in Agent Carter’la Femme Fatale Açılımı” adlı yazımda da belirttiğim gibi: Henry Pym (ve Janet van Dyne’ın) geçmiş dönemde konumlandırılması Agent Carter’ın ilerleyen bölümlerinde da her iki karakteri de görebileceğimiz anlamına geliyor. Hatta bu noktada o dönemleri anlatan bağımsız bir Ant-Man dizisini hayal etmeye bile cüret edebilirim. Ancak hala şu soruya cevap vermediğimin farkındayım: Henry Pym neden geçmişe itildi?
Bunun bir çok sebebi olabilir. Öncelikle Henry Pym’de tıpkı Vision, Ms Marvel, Wonder Man ve Luke Cage gibi 90’ların sonunda çizgi roman tarihinin Karanlık Çağ’a girmesi sebebiyle kenara itilmek zorunda kalınmış karakterlerindendir. Yani tutup geri getirmeniz durumunda eski fanların “Şurası niye şöyle değil? Bu niye böyle değil?” diye en çok mızıldaklık edecekleri türden bir karakterdir. Pym, defalarca kostüm ve isim değiştirmiş, maruz kaldığı kimyasallar sebebiyle akli dengesi yerinden oynamış bir karakterdir. Bu kadar tuhaf kişiliği olan bir karakteri sinema filminde değil, ancak bir dizide detaylı şekilde işleyebilirsiniz.
Bununla beraber eski dönemlerde süper kahramanların çoğunun bilim adamı olması işleri biraz karıştırıyor. “Ne alaka?” diye soracak olursanız, şöyle izah edeyim: Okuyucunun karakterler kendini özdeşleştirebilmesi çok önemli bir faktördür. Örneğin; Spider-Man’in bu kadar popüler olması onun okuyucu gözünde daha kolay ulaşılabilir bir karakter olmasından kaynaklanır. Henry Pym, Bruce Banner ve Tony Stark gibi aşırı zeki ve fazla okumuş karakterler okuyucuya pek yakın gelmez. Bu sebeple Pym gibi bir karakter yerine Scott Lang gibi bir hergele olmak okuyucunun daha kolayına gider. Gerçi Lang’in de okumuş adam olduğu söylenir, ama okuyucuyla hırsız kimliğiyle tanışmıştır.