Avengers: Infinity War – Beklediğimizi Alacağımız Film
Öyle her film beni keyiflendirmez, pek çok filmde suspension of disbelief’in sınırlarının zorlandığını hissederim. Ancak bu… yüzüme bir gülümseme yerleştiriyor. Marvel’in Avengers: Infinity War için ilk söyleyebileceğim bu. Beklediğimize değecek bir film mi, filmden ne beklemeliyiz, diğer filmlere kıyasla nasıl gibi sorularınızın cevabını vermeyi çok istediğimden hemen inceleyeyim dedim. Yazı uzun bir süre spoiler’sız devam edecek, son sayfaya spoiler’leri doldurup içimi dökeceğim. Bu zamana kadar spoiler yemeden gelmeyi başardıysan seni saygıyla selamlıyorum sevgili okuyucu. Buna saygı gösterecek ve spoiler yememe hakkını saklayacağım. Hazırsanız başlıyorum millet.
Filme girmeden evvel yanınıza su alın, tuvaletinizi falan yapın, film iki saat kırk dakika civarında sürüyor, üstüne sonsuz miktarda reklamı da koyarsanız hey maşallah oluyor süre. Yanınıza çikolata falan almak isteyebilirsiniz. Goygoy yapıyorum gibi geliyor şu an ama çok ciddiyim.
Filmin konusu, hepimizin bildiği üzere evrene denge getirmeyi hedefleyen, bu amaçla da sonsuzluk taşlarını toplayıp evrendeki hayatın yarısını yok etmeyi amaçlayan Thanos’un bu taşları toplaması. Bu taşlardan ikisi hali hazırda dünyada, kalanlarını da –biri hariç– önceki filmlerde gördük. Haliyle hikayedeki mekanların çoğu tanıdık, ancak daha önce karşımıza çıkmamış olan, yine de çizgi romanlara aşina olanların görünce şaşırmayacakları yerler var.
Bildiğiniz üzere filmde zebil ziyan süper kahraman ve karakter var, hikaye hangisi üzerinden anlatılsa ötekiler arka planda kalırmış. Böyle olmaması için de Russo kardeşlerin ve yazarlar Cristopher Markus ile Stephen McFeely’nin kararı filmi Thanos üzerinden anlatmak olmuş. Thanos’un motivasyonları, olaylara bakış açısı kahramanlarınkine kıyasla çok daha önde ve karakterin derinliği oluşturulmuş. Basitçe özetlemek gerekirse, öylesine bir bölüm sonu canavarı olmamış Thanos. Kendi motivasyonları, kendi inançları var ve bunları kendi gözlerimizle görebiliyoruz. Oldukça üç boyutlu bir karakter. Marvel ile ilgili en önemli eleştirilerden birisinin kötü adam kalitesi olduğu düşünülürse son üç filmdeki kalite artışı göz alıyor. Dünya dışı, kadim canlıların düşünme şeklini anlamak pek kolay değil. Cihan Türe de bu yazısında konuya değinmiş, ancak Thanos oldukça anlaşılabilir bir karakter.
Filmin en çok korktuğum yanı, Marvel sinematik evreninin yapısıydı. Bana göre MCU’nun en önemli özelliklerinden birisi, herkesin kafasına göre bir film bulabilmesiydi. Pek çok farklı tarzda karakteri bir araya getirip ortak bir ton tutturmak ya da en azından insanı yormayan bir ebruli yapmak oldukça zor bir şey. Üstüne üstlük bunu “hemen herkesi” toplayarak yapmak olayı bambaşka hale getirmiş, ancak bu konuda film sınıfı geçmeyi başarıyor. CGI genel olarak iyi, sadece bir iki yerde sırıtıyor. Bazı yerlerde Marvel şakaları ortamın ağırlığını dağıtıyor, ancak bu mutlu mesut biten, kimseye bir şey olmayan filmlerden değil.
Ekipler film içerisinde dağılıyor ve alışılageldik kadrolardan farklı kadrolar ortaya çıkıyor, ki bunu fragmanlardan az çok biliyoruz. Bu durum filmde garip bir tempoyu ortaya çıkartıyor, bazı karakterlerin hikayesi diğerlerinden daha farklı bir hızda ve daha farklı şekilde ilerliyor. Benim favorilerim Chris Hemsworth, Josh Brolin ve Benedict Cumberatch oldu. Filmde Cumberbatch’ın mikro-mimikleri ve jestleri inanılmaz iyi olmuş. Thor, Ragnarok’ta kaldığı yerden devam ediyor. Hikaye ise çizgi romanlara çok yakın değil bana göre. Yer yer göndermeler var, yer yer de çizgi romanlardan hatırlanan sahneler. Yine de telif hakları kısıtlamalarını ve filmlerin şimdiye kadar kendi evrenine özgü ilerleyişini bozan bir durum yok. Çizgi romanlar hakkında bilgi almak isteyenler için şurada da bir yazı dizimiz var, buyurun okuyun:
Infinity Gauntlet Okuma RehberiMarvel’i çizgi roman pazarında rakiplerinin önüne geçirmeyi başarmış olan “Kusurlu, en nihayetinde insan” kahraman konsepti MCU’da da korunmuştu. Bu filmde karakterlerin özelliklerini göstermek için çok fazla zamanları yok, zaten diyalog miktarı da ortalamanın altında sayılır. Buna rağmen, özellikle ağırlığı olan karakterlerin karakter çatışmaları filmde verilmeyi başarmış.
Aksiyon ise pek durmuyor. Hemen her an birileri hareket halinde, her an yeni bir şeyler oluyor. Dövüş sahneleri ise oldukça dengesiz. Bazıları çok iyiyken bazıları daha sokak kavgasından hallice şeklinde. Kamera titretmeden aksiyonu kamera hareketine yüklemeden yapılan her dövüş koreografisine varım ben zaten.
DİKKAT! Buradan sonrasında spoiler var arkadaşlar. Devam etmeden önce bunu göz önüne almanızda büyük fayda var. Yazıyı da oldukça üstü kapalı, hatta neredeyse klişe yazdım çünkü ilgilendiği konularda insanların bilgi birikimleri, istenmeden de olsa spoiler olmasına sebep olabiliyor. Hazırsanız sonraki sayfaya devam ediyorum. Buraya çirkin bir araba spoiler’i koyup çirkin bir şaka mı yapsam ya? Yok yok yapmayayım öyle şeyler, çok gereksiz olur.
Spoiler, Trivia, Film ile İlgili Enteresan Bilgiler
Marvel Bitti Demeden Bitmez!
Filmde tek bir after credits sahnesi var. O sahne de Captain Marvel göndermesi
Stan Lee Nerede?
Otobüs şoförü.
Thor Yeni Bir Göze Kavuşuyor.
Rocket veriyor bu gözü. Bunun spoiler’ini Lego seti oyuncağından yemiş olduğuma hala inanamıyorum bu arada.
Kim Öle, Kim Kala?
Hemen herkes öle, geriye pek kimse kalmaya. Filmde Dr. Strange 14 milyon küsür olası sonuçtan sadece birinde iyilerin kazandığından bahsediyor. Bunun için ziyan olanlar arasında orijinal kadro dışında kalan hemen herkes var. Black Panther, Spider-Man, Dr. Strange, Bucky, Scarlet Witch vs hepsi ölürken Hulk, Thor, Cap, Tony ve Black Widow hayatta. Avengers: Infinity War oluyor bana Avengers Back to Basics. Guardian of the Galaxy tayfası da ortadan kalkıyor, Rocket hariç. Rocket ve Thor ikilisi çok tehlikeli bir ikili haline gelmiş vaziyette.
Hawkeye Nerede?
Yok ki. Bulaşmamış bu işlere, evinde kalmış. Bir çeşit ev hapsinde. Keza Scott Lang de öyle.
Başka Kim Ölmüş?
Filmin başında Loki ve Heimdall ölüyor. Gamora, Soul Stone yolunda Thanos tarafından feda ediliyor. En önemli ölümler bunlar. Kalanlar filmin finalinde ölüyor zaten.
Thanos Parmaklarını?
Şıklatıyor. Evrenin yarısını öldürüyor. Zaten film foreshadowing‘den geçilmiyor, kim ne dese oluyor.
Kişisel Merak Köşesi: Thor’a Thanos Nasıl Kafa Tutacak?
Odin öldükten sonra Thor deli dehşet güçlü hale geliyor çizgi romanlarda. Tutamıyor arkadaşlar. Thor kendine yeni bir silah dövüyor, Peter Dinklage tarafından oynanan cüce kral Eitri’nin yanına gidiyorlar Rocket ve Groot ile. Orada, çizgi romanlarda Beta Ray Bill tarafından kullanılan Stormbreaker’i yapıyorlar. Wakanda savaşı’nda Thanos’un güçleri kazanmak üzereyken Thor savaşa geliyor, ve çılgın dayak atıyor. Öyle böyle dayak atmıyor. En son baltayı da göğsüne gömüyor Thanos’un.