Dünden Bugüne James Bond: Bölüm 2

The Spy who Loved Me (1977)

Harry Saltzman’ın ayrılmasıyla, Bond filmlerinin kontrolü Albert R. Broccoli’ye geçer. Ancak bu yetki beraberinde büyük bir sorumluluk da getirir. “Live and Let Die” ve “The Man with the Golden Gun”ın gişede vasat sonuçlar almasının ardından yapım şirketi United Artists seriyi canlandırmak için iki kat yatırım yapmaya karar verir.

Tüm ekibin berlirlenmesinin ardından Ağustos 1976’da ana birim, önce Sardinya daha sonra Mısır’da ilk çekimlere başladı. Ekibin Mısır’daki kötü yemekten dolayı üzgün olduğunu gören Broccoli, İngiltere’den içi yemek dolu bir soğuk hava depolu bir kamyon getirir. Fakat ekipten biri dondurucuyu çalıştırmayı unutur ve Mısır’a gelene kadar gelen yemeklerin hepsi bozulur. Bunun üzerine yapımcı harekete geçerek ekipten birkaç kişiyle birlikte arabasına atlar ve şehre inerek domates ve tencere-tabak alır. 100 kişilik ekibe kendi eliyle spagetti hazırlayan yapımcı günü kurtarır.

the_spy_who_loved_me_1

“The Spy who Loved Me”, Bond, Jaws’tan kurtulmaya çalışırken.

Mısırlı bir yetkili, ülkesini kötüleyen bir sahne olmadığından emin olmak için çekim boyunca sette kalır. Bu yüzden inşaat iskelesinin Jaws’ın üzerine devrildiği sahnede Bond “Mısırlı inşaatçılar” repliğini sesli söylemez ve yalnızca ağzını oynatır. Mısırlı yetkili bunu farketmez ve ironik olarak bu replik Mısırlı izleyicilerin çok hoşuna gider. Mısırdan sonra ekip kısa süreliğine İngiltere’ye döner.

13 milyon dolar bütçenin 1 milyonunun harcandığı dünyadaki en büyük ses geçirmeyen sahnesi tamamlanmıştır. 007 sahnesi çekimlere başlanmadan önce, Pinewood stüdyolarında eski İngiltere Başbakanı Harold Winson’ın katılımıyla Roger Moore ve Barbara Bach’ın da yer aldığı törenle açılır.

the_spy_who_loved_me_2

“The Spy who Loved Me”, Anya, Jaws’a ateş ederken.

Çekimler oyuncular için eziyet olmaya bu filmde de devam eder. Naomi karakterini canlandıran Caroline Munro ilk sahnesinde bir arının üzerine oturur ve arı tarafından sokulur. Duyduğu büyük acıya rağmen yönetmenler tarafından çekime devam etmeye zorlanır. Bond ve Anya ile ilk tanıştığı sahnedeki hoşnutsuz ifadesi karakterin soğuk olmasından değil oyuncunun duyduğu acıdan kaynaklanır. Jaws karakterini canlandıran Richard Kiel de tıpkı Munro gibi çekimler sırasında çok acı çeker. Taktığı metal dişler oyuncunun canını öyle acıtır ki, Kiel dişleri ağzından bir kerede yalnızca 30 saniye tutabilir. Bazı sahnelerde neşeli görünmesi gereken oyuncu için bu durum oldukça sıkıntılı olur. Oyuncunun dublörü Martin Grace oyuncunun dişlerine benzetmek için portakal kabuğuna sarılı alüminyum folyo kullanmıştır.

“The Spy who Loved Me” vizyona girdiğinde son iki filme nazaran oldukça başarılı bir grafik çizer. 14 milyon dolar bütçeyle çekilen film dünya yapında 185 milyon dolar hasılat getirir.

Moonraker (1979)

Bir önceki Bond filmi “The Spy Who Loved Me”nin sonunda sıradaki filmin “For Your Eyes Only” olacağı söylenmesine rağmen, “Star Wars: Episode IV – A New Hope”un gişede büyük başarı elde etmesinin ardından Broccoli yeni film olarak “Moonraker”ı seçer. “Moonraker”ın bütçesi ilk altı Bond filminin toplam bütçesinden fazladır.

moonraker_1

“Moonraker”, James Bond, Jaws, Holly Goodhead birlikte.

Bond’un uçaktan itildiği ve paraşüt üzerinde güreştiği sahneyi çekmek beş hafta sürer ve bu süre içerisinde seksen sekiz atlayış yapılır. Bir kamera operatörü, başlığına 3,5 kiloluk bir kamera eklenmiş şekilde harekete geçerken Bond’un dublörü takım elbisesinin altına gizli bir minik paraşüt takar.

Gondolun hovercrafta dönüştüğü suda yükseldiği sahne beşinci girişimde çekilir. İlk dört çekimde araç sabit kalamaz ve Roger Moore denize düşer. Ekip de sonraki çekim için Moore’un takım elbisesini değiştirmesi ve oyuncunun kurumasını bekler. Şans eseri dublör beşinci denemeden başarır, çünkü ellerindeki son kuru takım elbise oyuncunun üzerindedir.

moonraker_2

“Moonraker”, Bond, Holly Goodhead ile.

Roger Moore, Fransa’da başlayan böbrek taşı atağından dolayı Rio’daki çekimlere birkaç gün geç gelir. Rio’ya geldiğinde, uçaktan iner, makyajı ve saçı yapılır, kıyafetini giyer, sahneyi çeker, kıyafetini çıkarır ve uçağa geri binerek döner.

Filmin galası, 26 Haziran 1979’da Londra’da yapılır. Geceye Kraliyet ailesinden Prens Philip katılır.

Bu yazı, "Dünden Bugüne James Bond" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar