Dünden Bugüne James Bond: Bonus Bölüm

Ekonomik problemlerin ötesinde çekimle ilgili pürüzler de ortaya çıkar. Dövüş koreografı olan Steven Seagal, antrenman sırasında Sean Connery’nin bileğini kırar. Jay Leno’nun programına çıkan Connery, bileğinin kırıldığını on yıl sonra öğrendiğini itiraf edecektir. Eon Productions ile yapılan anlaşma gereği filmde pek çok James Bond elementi kullanılamamıştır. Buna başlangıçtaki silah sekansı (ki bunun yerine ekran 007 sembolüyle kaplanmıştır) ve James Bond müziği de dahildir.

never-say-never-again-2

“Never Say Never Again” filmi başrolünde Sean Connery olmasına rağmen yapımcı şirket Eon Productions, Metro Goldwyn Mayer ya da United Artists olmadığı ve Bond serisiyle rekabet etme amacıyla çekildiği için asla resmi olarak kabul edilmemiştir. “Never Say Never Again” ayrıca Ian Fleming romanı ile adlandırılmayan ilk Bond filmidir. İsim esasında Sean Connery’nin eşiyle olan şakalaşmasından sonra seçilmiştir. 1971 tarihli “Diamonds Are Forever” filminden sonra bir daha asla James Bond’u canlandırmayacağını söyleyen Sean Connery, 1983 yılında bu sözünden dönünce eşi ona “Bir daha asla asla deme” cevabını verince, filme bu şekilde isimlendirmeye karar vermişler.

“Never Say Never Again”, 7 Ekim 1983 tarihinde vizyona girer ve 9,72 milyon dolarlık açılış hasılatıyla, “Octopussy” filminin 8,9 milyo dolarlık rekorunu geçerek ilk haftasında en iyi hasılat getiren Bond filmi olur. Eleştirmenler tarafından da büyük beğeniyle karşılanan filmin en iyi Bond filmleri arasında gösterilir.

Warner Bros filmi, 1984 yılında VHS ve Betamax formatında, 1995 yılında ise laserdisc formatında satışa çıkarır. 1990 yılına gelindiğinde Kevin McClory yine rahat durmaz. ve bu kez Timothy Dalton’ın başrolünde yer alacağı bir Thunderball filmi daha çekmeyi planlar. Ancak proje daha başlamadan iptal olur. 1997’de Sony harekete geçerek McClory’nin bazı haklarını satın alarak Thunderball hikayesine dayanan bir James Bond dizisi yapmak ister. O sıralar Casino Royale hikayesinin de haklarını elinde bulunduran şirket, MGM’in devreye girmesinin ardından geri adım atar ve iki şirket kendi aralarında mahkemeye gitmeden anlaşır. Bu anlaşmaya göre Sony Bond üzerindeki tüm haklarından feragat eder. McClory ise bir Bond uyarlaması çekmek için MGM ve Danjaq’a karşı olan girişimlerini sürdürür ancak 2001 yılında mahkeme McClory’nin davasını reddeder. McClory 2006 senesinde hayatını kaybeder. 4 Aralık 1997 tarihinde “Never Say Never Again” haklarını Schwartzman’ın şirketi Talia Films’ten satın alan MGM, o tarihten beri filmin DVD ve Blu-ray haklarını elinde bulundurmaktadır.

Bu yazıyla birlikte James Bond yazı dizisinin sonuna geldik. Umarım bilgilendirici ve okuması eğlenceli bir seri olmuştur. Herkese Bol Bond’lu günler diliyorum.

Bu yazı, "Dünden Bugüne James Bond" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar