Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı – Neden Filmi Yetersiz Buldum?
Marvel Stüdyoları, doğru kararlar ve zamanlamayla diğer süper kahraman filmi yapan rakiplerinin önünde. Su götürmeyen bir gerçek bu. Fakat sırf rekabet etmek için film de yapılmamalı, ben yeni Kaptan Amerika filmini izlerken bunu hissettim. Yakından takip ettiyseniz Marvel, gerek Warner Bros.’la, gerek Sony ile Civil War için çakıştı. Gösterim tarihleri olsun, Örümcek Adam’ın telif hakları olsun, ellerindeki tüm kozları kullandılar. Süper kahraman filmleri arttıkça sektörün kızışması normal tabii, ama Batman v Superman nasıl senaryodaki boşluklarla yerden yere vurulduysa, bu filmin de konusunun zorlama olup, bir sonuca bağlanmadığından yerden yere vurulması gerektiği kanaatindeyim.
Civil War bittikten sonra, Kaptan’a çok samimi küfürler ettim. Beyni yıkanmış veya yapmak zorunda bırakılmış fark etmez, Bucky’nin işlediği suçlar ortada. Viyana saldırısını da Bucky yapmadı eyvallah, ama bu yıllarca işlediği diğer suçları hafifletmez ki. Ve hala Hydra’nın yaptığı beyin yıkama şifreli sözcükler söylendiğinde etkisini gösteriyor. Bucky açıkça toplum ve dünya için tehlikeli birisi, kalk gör ki bir de Tony Stark’ın ebeveynlerini öldürdüğü ortaya çıkıyor, üstüne bir de Steve Rogers bunu biliyor. Böyle bir durumda olacağım, sonra adama bir de pişkin pişkin mektup yazacağım, “Ne zaman ihtiyacın olursa söyle, gelirim kardeş” diye. Yahu adamın anasını, babasını öldürmüş arkadaşın, hala araya giriyorsun. Black Panther’ın yaşadığı aydınlanmayı tam Bucky’i öldüreceği zaman Iron Man yaşasaydı, ve bu aydınlamayı Kaptan ilham verici bir konuşmayla yapsaydı, bir de neden Kaptan Amerika’nın Avengers lideri olduğunu görseydik. Hani tüm olay kaslar değil, aynı zamanda Steve Rogers’ın bilgeliği olsa, gerçek bir kahraman olsa. Çünkü The First Avenger filminde onu diğer adaylardan ayıran buydu.
Sokovia Anlaşması konusunda Kaptan haklı elbette, Avengers gibi bir oluşum hiçbir yere bağlı olmamalı, fakat kendi içinde denetimi de olmalı. Ne zaman bu adamlar bir konuda mutabık kalamasa, birbirlerine dalıyorlar. “Bence Vision’ı canlandıralım” diyor biri, katılmayanlar ayrı saldırıyor, katılanlar ayrı zıplıyor. “Çevreye şu kadar zarar verdiniz” diyor adamlar, ama bunları sanki canları istediği için mi yapıyorlar? “Şu Sokovia’ya gidelim de Ultron’la kapışalım” demiyorlar ki. Vision’ın “Biz ortaya çıktık, bak olaylar çoğaldı” demesi de doğru değil, genellikle sorunların ortaya çıkmasının nedeni Iron Man. Çizgiromanda trajik bir olaydan sonra Amerikan hükümeti, tüm kahramanları kayıt altına almak ve kimliklerini açıklamalarını sağlamak için bir yasa çıkarıyor. Filmde Scarlet Witch belki o adamı oradan öyle uzaklaştırmasaydı, aşağıda daha fazla insan ölecekti? Zaten çizgi romanlarda gerçekten yasa yüzünden dövüşüyorlar, filmde kavganın asıl nedeni Winter Soldier.
Yukarıda anlattıklarım ışığında şunu diyorum, Winter Soldier’ın filmde olmasının tek nedeni Iron Man ve Kaptan birbirine girecek sebep bulsun diye. Sonunda Starklar’ın katili çıkmasının nedeni de bu, iyice ortam körüklensin, plot twist (olay örgüsünde bir ters köşe) olsun diye. Kaptan Amerika’yı kanunun karşısında bile doğru olanı yapan yüce kahraman diye göstermek isterken, tam tersine kanunsuz, istediğini yapan, sorumsuz bir karakter olarak göstermişler. Doğru olmayan, önyargılı ve dar açılı bir kanuna karşı duran biri olmalıydı. Ha, “Adam Kaptan Amerika, ne bekliyorsun?” derseniz haklısınız derim, fakat filmin menşei Amerika, yapan stüdyo politik değil. Kaptan’ın Bucky’yi yerden kaldırıp, kalkanı attığı yerde gurur dolu, marş gibi bir müzik çalıyor. Kesinlikle bir eleştiri değil. Aksine Civil War’un çizgi romandaki nedeni göz önüne alınırsa, Kaptan Amerika neden yasaya karşı anlaşılabilir. Amerikan vatandaşları aldıkları eğitime ve sahip oldukları karma kültüre dayalı olarak “bağımsız birey” olma gayesiyle büyür. Böyle özgürlük kısıtlayıcı bir yasaya Kaptan’ın karşı durması çok normal. Gördüğünüz gibi hikayenin politik, kültürel bir katmanı var, fakat filmde bunun yansıtıldığını düşünmüyorum. Kaptan Amerika, idealler ve fikirler için değil, arkadaşı için dünyayı karşısına aldı. Filmi izlerken beni en çok rahatsız eden nokta işte buydu. Yürüyen propaganda olan Kaptan Amerika’nın yanlış kullanımı bence.