Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı – Neden Filmi Yetersiz Buldum?

Karakterlerini yanlış kullanan bir başka film, Batman v Superman’le karşılaştırabiliriz bunu. Eleştirmenler o konuda eksiklerini dile getirdi. İki filmin de ana temalarından biri kahraman olmak. Kahraman kimdir, nedir, nasıl olur? BvS’de gördüğümüz üzere gerçek kahramanlık, tüm dünya seni istemiyorken yine de onları korumak, hatta onlar için kendini feda etmekti. Kaptan Amerika “kahramanlık” sayılacak ne yaptı? Avengers’ı Iron Man mi dağıttı? Superman yaptıkları için hesap vermeye çağırıldığı zaman mahkemeye gitti, Kaptan anlaşmayı imzalamayı reddetti. Tony, “İmzalarsan Bucky’ye daha iyi davranılır” dedi, gurur yapıp uzlaşmadı da… ki son derece suçluyken. Superman filmde konuşmadı diye eleştiriliyor da, yine de günün sonunda kahramandı. Kaptan Amerika üstüne bir de tutuklu kahramanları hapishaneden kaçırdı.

Bu film için erkendi ama belki sonra??

Bu film için erkendi ama belki sonra??

Tüm film boyunca TeamCap bana Amerikan Güneyi’nin cahil, bildiğini okuyan kesimi gibi geldi. War Machine’in sakat kalmasına yol açan kavganın arkasından, Hawkeye’ın Tony’ye ağız dolusu laf etmesi? Nasıl yani dedim. Vision’ın dediği gibi yasaya uyulmadı ve “felaket yaşandı”. Herhalde oturup haksız bir anlaşmayı nasıl haklı çıkarırız diye düşünmüşler. Kaptan gücünü kişisel menfaatleri için kullandı ve böyle birine devletlerin karışmak istemesi çok normal. Kaptan Amerika Civil War öncesi filmlerde böyle değildi. Superman de gücünü sevdiklerini kurtarmak için kullanıyor, kendisinin bir zayıflığı bu, fakat kurtarmak istediği kişi yıllarca Nazi temelli şeytani bir organizasyonun beyni yıkanmış askeri değil, sevdiği kadın ve annesi. Lois Lane’i kurtarırken olan olaylardan dolayı nasıl sorumluluğunu kabul etti, mahkemede de dikkatim dağıldı diye suçu kendinde buldu. Kaptan ne dedi, “herkesi kurtaramazsın olur öyle.” Tamam herkesi kurtaramazsın da, böyle durumlarda hakkında soruşturma açılması da gayet doğal. Sırf süper askersin diye yasaların dışında olman gereksiz. Filmin asıl sorgulaması gereken nokta tam olarak bu. Böyle güçleri olan kişiler yasalara hesap vermeli mi?

Marvel’ın Civil War’u Batman v Superman’e karşı doğrudan bir koz olarak kullandığı görülebilir. Konuların benzerliği en açık örnek, eğer filmlerin duyuru tarihlerini de kontrol ederseniz dediklerim netleşir. Ha, sadece Warner Bros.’la değil, Fox’la da yarışıyor Marvel. Sony’nin elindeki Spider-Man’i almasının nedeni o. Fox bu rekabet içerisinde en doğru olanı yaptı, bir X-Men filmi için olabilecek en sağlam konulardan birini seçti. Ha Fox’un da yaptığı yanlışlar var, ama o başka yazıya kalsın. İnsanlara “Bakın Marvel biziz, kendi kahramanlarımızı en iyi biz çekeriz” mesajı vermek istiyorlar, Spider-Man’i kendi evrenlerine almaları çok önemli bir adım. Civil War çizgi romanlarında baş karakterlerden biri, fakat burada sadece iki dövüşüp, kendini gösterip gidiyor. BvS’deki kahramanları tanıyalım videolarının daha oturaklısı ve heyecanlısıydı.

Bunları böyle görmek güzel.

Batman v Superman’e getirebilecek onlarca eleştiri var, fakat bir roman gibi sembolleri var, metaforları var, aforizmaları var. Felsefi, dini ve politik katmanları var. Civil War, gidip iki saat kakara kikiri, komik diyaloglar, klişe Hollywood kaos sineması aksiyonu dolu izledikten sonra hakkında “Örümcek-Adam çok iyiydi”, “bence Kaptan”, “bence Tony” dedikten ve benim bu yazıda bahsettiğim noktaları keşfettikten sonra, üzerine düşünülecek dolu bir film değil. Hikayenin en büyük sıkıntısı pişmemiş olmasıydı. Avengers’ın gerçekten birbirine düşmesi için arkası sağlam bir zıtlık yoktu. En sonunda zaten aralarındaki anlaşmazlık farklı görüşler değildi, Doktor Zemo’nun yaptığı intikam planının sonucunda oldu. Benzer bir sıkıntı Batman v. Superman’de de vardı, Luthor ikilinin arasını bozmayı amaçlıyordu ama bunun için bir şey yapmadı. İki filmin benzerlikleri kadar zıtlıkları da firmaların farkını gösteriyor. Filmin sonunda Zemo’nun ölmemesi de, onu daha sonra görme şansımız olması da güzel bir nokta olsa da Marvel’dan beklenmeyecek bir hamlık. Nedeni? Rekabet.

Yorumlar