Logan – Analiz, Tahmin ve Anekdotlar
Logan ve Profesör
Filmde genel olarak oyunculuklar gayet başarılı. 17 yıldır bu dahil 9 farklı filmde Wolverine’i canlandıran Hugh Jackman’ın Wolverine karakteri üzerindeki etkisi çok büyük. Marvel Süper Kahraman Dosyaları: Wolverine adlı yazımda da altını çizdiğim gibi; Jackman’ın Wolverine’i son yıllarda o kadar popüler oldu ki, çizgi romanlardaki orijinalini de olabildiğince kendine benzetti. Bu iyi bir şey mi tartışılır, ancak filmlerdeki Wolverine yansımasının ne kadar başarılı olduğu aşikar.
Bir kez daha Profesör Charles Xavier’ı başarıyla canlandıran Patrick Stewart hakkında ne desem bilemiyorum. Zaten şu hayatta esaslı şekilde geek’i olduğum iki şey var; biri Star Trek, diğeriyse X-Men. Stewart ikisinde de çok önemli bir yere sahip. Filmde Charles Xavier karşımıza fazla yaşlanmış ve zihinsel rahatsızlıkları sebebiyle huyu suyu oldukça değişmiş olarak çıkıyor. Ancak huysuz ve kaba haline rağmen hala koskoca Profesör X olduğu için, en doğru yerde erdemli bir laf edip bizleri olduğumuz yere zımbalayabiliyor. Kısacası, filmde Patrick Stewart’ın oyunculuk yönünden çok farklı bir yüzünü görme şansımız oluyor.
Caliban, Laura ve Donald Pierce
Filmin bence asıl bombası olan Dafne Keen’e, yani X-23’e gelmeden önce biraz da Stephen Merchant’ın canlandırdığı Caliban karakterinden bahsetmek istiyorum. Karakter, mutantların yerini bulma yeteneğine sahip olmasından ötürü hem bu filmde hem de 2016’da yayınlanan X-Men: Apocalypse‘te karşımıza çıktı. Her ne kadar her iki yansıması da çizgi romandakinden fersah fersah uzak olsa da, ben bu filmdeki versiyonunu beğendim. Logan’la aralarındaki diyaloğa dikkat edecek olursanız, sanki ilişkilerinin sonuna yaklaşmış bir çifte benzediği dikkatinizi çekecektir. X-Men’in alt metinleri arasında mutantların (diğer pek çok azınlık yanında) cinsel yönelimi sebebiyle dışlananları temsil etmesinden ötürü bu kasıtlı olarak ima edilmiş olabilir.
X-23’e gelince. Az önce de dile getirdiğim gibi; Dafne Keen küçük yaşına rağmen rolünü öylesine benimsemiş ki, hayran olmamak çok güç. Filmin büyük bölümünde ağzından tek kelime bile çıkmamasına rağmen savaşırken takındığı agresif yüz ifadesi ve vücut dili beni karşımda Laura Kinney (X-23) olduğuna fazlasıyla ikna etti. Gelecekte ne olur biter bilemeyiz tabi, ama Dafne Keen umarım bu role bir kez daha dönme şansı yakalar.
Birçoklarına göre filmin en zayıf tarafı esaslı bir kötü adam içermemesiydi. Açıkçası bana filmin kötü adamı olan Donald Pierce, Boyd Holbrook’un vasatın bir tık üstü oyunculuğuna rağmen bana gayet yeterli geldi. Zira bana göre senaryodaki asıl düşman, Logan ve Charles Xavier’ın çoktan yenik düşmüş olduğu zamanın ta kendisiydi.
R Rating Gerekli miydi?
Önümüzdeki günlerde R rated süper kahraman filmleri hakkında detaylı bir analiz yazısı kaleme almayı düşündüğüm için burada fazla detaya girmeyeceğim. Ancak kısaca bu filmi ya da 20th Century Fox’un bir diğer başarılı Marvel uyarlaması Deadpool‘u başarılı kılan faktörün bu olduğunu düşünmek bana çok zırva geliyor. Deadpool başarısını iyi uyarlanmış bir parodi olmasına, Logan ise benzer temaları taşıyan filmleri örnek alarak piyasadaki süper kahraman filmlerinin çok dışında bir şeyler denemiş olmasına borçlu. Evet, pençeleri olan bir karakterin rakipleriyle savaşırken kan saçmaması gerçekçi değil, ancak bu mesela 2003 yapımı X2’de hiç sorun teşkil etmemişti. Filmleri güzel fikirler, kaliteli oyunculuk ve iyi işlenmiş senaryolar kurtarır, kafatasına sokuşturulan pençeler değil!
Dediğim gibi; artık bir pazarlama taktiği olarak gördüğüm R rated süper kahraman filmleriyle ilgili detaylı bir yazı yazarak bizi gelecekte neler beklediğine dair bir çıkarım yapacağım.
Detaylı Analiz Bölümüne Geçmeden Önce…
Filme dair spoiler içermeden yazabileceklerimin hepsi buydu. Toparlayacak olursak; Logan gerçekten büyük bölümü çöp olan süper kahraman filmleri arasında çölde bulduğunuz bir yudum su misali, zihninize iyi gelcek bir film. Her ne kadar bu sene gösterime girecek daha birçok iddialı süper kahraman filmi olsa da, bence bu seneye Logan damgasını vuracak. Kaliteli oyunculukları, izleyicinin içine işleyen sahneleri ve paldır küldür koşturmayan gayet makul temposuyla Logan’a benden 8 puan! 2 puanı nereden kırdığımı az sonra anlatacağım…
Yazının bu noktasından sonra filmi izlemeyenlerin keyfini kaçırabilecek yoğunlukta SPOILER bulunacaktır. Filmi izlemediyseniz yazıdan hemen çıkmanızı tavsiye ederim!