Solo: A Star Wars Story – Sonuçta Ne Oldu?

Çin, Star Wars Sevmiyor

Evinde 212 milyon dolar hasılatla beyaz perde macerasını kapatan Solo’nun dünya çapında da ciddi bir performans gösterdiğine şahit olmuyoruz. 173 milyon dolarlık yabancı hasılatın aslan payı yaklaşık 26 milyon dolar ile İngiltere’den geliyor ki Çin’in de dahil olduğu bir listede korkunç bir durum bu.

Dünyanın en büyük ikinci sinema pazarı olan Çin’de Solo’nun hasılatı sadece 16 milyon dolar olarak kalmış. Aslında diğer Star Wars filmlerine baktığımızda bunun çok büyük bir sürpriz olmadığını görüyoruz. Neden?

Çünkü Çin Star Wars sevmiyor. Star Wars serisinin ilk üç filmi Çin’de vizyona girmediği için Çinlilerin yetmişlerden kalan bir Star Wars nostaljisi yok. Solo gibi tamamen nostaljiye dayanan bir filmin de bu nedenle başarısız olması doğal.

Ancak iddia edildiği gibi sorunun Star Wars’un Amerikanlığı olduğunu sanmıyorum. Zira Marvel serisine baktığımızda Çinlilerin tepkisi bambaşka. Mesele Star Wars’un kendini yenileyememesi ve nostalji faktörüne biraz fazla abanması olabilir. Amerika’daki toplumsal sosyal adalet akımının Çin’de pek var olmaması da işleri karıştırıyor.

Hasılatın yaklaşık 500 bin doları ise ülkemizden gelmiş. Star Wars’a Çin’den daha aşina bir ülke olabiliriz ama bu rakamlar The Last Jedi’ın beşte birini gösteriyor. Demek ki sebep ne olursa olsun izleyici Solo’yu seyretmek istememiş. Açılıştaki zayıflık The Last Jedi etkisi ile açıklanabilir ama belli oluyor ki filme giden seyirci de çıkışta çok iyi şeyler söylememiş.

Rezalet

En nihayetinde Solo’nun toplam hasılatı 386 milyon dolar civarında kalıyor. Bu da -evet- ciddi bir rezalet. Filmin öyle böyle değil büyük battığını gösteriyor. Zaten bu paranın yaklaşık yarısının dağıtımcı ve gösterimcilere gittiği düşünülürse yapılan hasılat prodüksiyon masraflarını bile çıkarmıyor.

Ne kadar büyük batıldığını ve performansın ne kadar kötü olduğunu daha rahat görmek isterseniz Solo’nun gişe macerasını diğer Star Wars filmleri ile karşılaştırabiliriz. Enflansyona göre bir düzenleme yapmadan net rakamlara bakarsak Solo’dan daha az hasılat yapmış olan tek film Empire Strikes Back gibi gözüküyor ki o da orijinal üçlemenin gişe performansı olarak en kötü filmi. Derseniz ki “Ne var canım? Empire Strikes Back de iyi film sonuçta” haklısınız. Ama Empire Strikes Back’in vizyona giriş tarihi 1980. 38 sene sonrasına göre bir bilet fiyatı artış oranına göre bir hasılat ayarı çekersek Empire Strikes Back bir anda Return of the Jedi’nin ardından beşinci sıraya tırmanıyor. Solo ise on birinci sıraya geriliyor. Bir başka değişle Solo gişe performansı açısından şimdiye kadar vizyona girmiş en kötü Star Wars filmi.

Rezalet o derece.

Niye Böyle Oldu?

Geldik işin spekülasyonuna. Her şeyden önce tespit edilmesi gereken bu kötü performansın münferit mi olduğu yoksa Star Wars’un topyekün inişe mi geçtiği.

Disney’in yaptığı 4 Star Wars filminin hasılatlarına bakarsak net bir düşüş trendi görüyoruz. Evet The Last Jedi’ın hasılatı Rogue One’dan daha yüksek ama The Last Jedi’ın bir ana seri filmi olduğunu unutmayalım. Bu filmin dünya çapında, tıpkı Force Awakens gibi, 2 milyar doları geçmesi bekleniyordu. Sonuca baktığımızda ancak 1.3 milyar dolarda kalındığını görüyoruz.

Güç Uyanıyor Ama…

Bir parantez açıp Force Awakens’ın anormal bir film olduğunu belirtmemiz lazım. Net rakamlara göre hali hazırda en fazla hasılat yapan Star Wars filmi olan Force Awakens’ı sadece enflasyon ayarlaması yaparsak A New Hope, kıl payı geçebiliyor. Herhangi bir filmi Force Awakens gibi, sıkışan Star Wars talebinden de faydalanan bir filmle karşılaştırmak ayıp olur.

Ancak trend serinin iki parçasında da aşağıyı gösteriyor. Açıkça çok daha az seyredilen A Star Wars Story filmlerini seyirci beğenmemiş gözüküyor. A Star Wars Story filmleri de, ana seri filmleri de kendi içinde hep daha az seyrediliyor.

Ve her şeyin ötesinde Disney’i en çok düşündüren bu filmlerin oyuncaklarının raflarda kalmış olması. Star Wars’un gelirinin ciddi bir kısmı oyuncak satışından geliyor. Ancak yeni çocuklar belli ki yeni karakterlere pek bağlanmamış. Oyuncaklar da satılmıyorsa bir alarm durumu var demektir.

Ne? Oyuncaklar da mı satılmadı?

Sinematik Evren

Kanaatimce bu noktada Disney’in yapacağı şey ana planı gözden geçirmektir. Paniğe gerek yok. Star Wars serisi her şeye rağmen sadece bir tane patlak film çıkardı. Burada sıkıntı aşağıya doğru giden trend. Solo kendi içinde bir anomali gibi gözükmüyor. Belki de problem Marvel için son derece başarılı olan sinematik evren modeli.

Marvel’den milyarlar getiren sinematik evren sistemi bütün film şirketlerinin ağzını sulandırıyor. Ancak şimdiye kadar bu sistemi başarı ile uygulayabilen sadece iki şirket, Walt Disney ve Warner Bros; ve sadece iki yapımcı var: Kevin Feige ve Walter Hamada. Demek ki keramet yapımcıda…

Star Wars yapısı itibariyle devamlı bir hikayeyi, bir efsaneyi, birden fazla bölümde anlatıyor. Disney Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak için karışık bir yöntem uygulamış olabilir ama anlıyoruz ki sinematik ortak evren projeleri kendilerine has, çok farklı bir yaklaşım gerektiriyor.

Para Babaları

Bir şeyi netleştirelim. Ne Star Wars ne de Disney feci bir kriz durumunda. Henüz batan tek bir Star Wars filmi var. Disney’in de parası bol. Normal şartlarda bu performansı gösteren bir filmden sonra seri iptal edilir ve yapımcılar çekilir. Ancak Star Wars herhangi bir seri değil.

Öte yandan bu denli bir performans inişi de cezasız kalmaz. Elbette fatura birisine kesilecek; birilerinin kellesi kopacaktır. Örnekte bu kelle de Kathleen Kennedy’ninkiymiş gibi gözüküyor.

Ne olursa olsun bir yapımcının altında aynı serinin dört filminden üçünün prodüksiyonu sorunlu oluyorsa mevzuya bir el atılacaktır elbette. İçerideki problemlerin ne olduğunu bilemeyiz ama Kennedy’nin pozisyonuna talip pek çok yapımcı olduğu muhakkak.

O pamuk ipliğini çekmek isteyen çok canavar var. Kathleen Kennedy’nin işi bayağı zor.

Bu yazı, "Sonuçta Ne Oldu?" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar