Son 25 Yılın En İyi Bilim Kurgu/Korku Filmleri

Bu yazıda genel şablonların aksine çözümleme ya da yeni filme ait bir tanıtım değil, IMDB’nin yayınladığı “Top Sci-Fi Horror Films From the Last 25 Years as Ranked by IMDB Users” yani “IMDB kullanıcıları tarafından oylanan son 25 yılın en iyi 25 bilimkurgu-korku filmi” listesini kısa kısa tanıtacağız.

Tabi burada IMDB’nin ne kadar iyi bir referans olacağı tartışılır zira IMDB puanlarını ciddiye almayan oldukça önemli bir azınlık mevcut. Bununla birlikte çok büyük bir kısım izleyici de IMDB kulanıyor ve bunu referans alıyor.

Şahsen, imdb’yi referans alıyor ancak kendi kriterlerimi kullanıyorum. Örneğin; diziler ve filmleri kesinlikle aynı kriterde değerlendirilmemek gerekli, zira dizilerin puanları başta düşük olsa da, bölümler ilerledikçe bağlı izleyici kitleleri oluşuyor, puanlamayı sürüyle bölüm izledikten sonra yapıyorlar. 9 küsur puana sahip önemli sayıda dizi (ve çizgi dizi/animasyon vs) varken bu puanlara sahip film sayısı çok daha az.

cloverfield

İyi bir film izleyicisi olarak kendimce oluşturduğum puan değerlendirmesi şöyledir ;

  • 5 ve altı – cidden vasat ancak puan düştükçe absürdlük arttığı için 2 ve civarı puana sahip filmler komedi olması açısından denenebilir.
  • 5-6 arası sadece o türün meraklılarına hitap ediyor. Örneğin 5.4 puana sahip bir korku filmi, o türe ait izleyicilerin hoşuna gidebilir.
  • 6-7 filmlerin önemli bir kısmının sıkıştığı aralık. Türden bağımsız olarak çerezlik olabilir ya da ilgili türün meraklıları tarafından çok beğenilebilir.
  • 7-8 arası belirli bir kaliteye sahip filmler, ilgili türün hayranlarının çok yüceltebileceği ve türlerden bağımsız olarak da herkes tarafından beğenilebilecek filmlerdir. Notu yükseldikçe kalite farkı ortaya çıkmaya başlar.
  • 8-9 arası puana sahip filmlerde artık klasik seviyesine çıkabilirler. Türlerden bağımsız olarak herkesin sevip bir şeyler bulabileceği filmlerdir. Kendine sinemasever diyen insanların bu aralıktaki filmleri izlediklerinde pişman olmaları çok nadir görülür. Belirli bir türün meraklılarının efsane seviyesine çıkaracağı filmler de olabilir. Puanı yükseldikçe daha iyi örnekler ortaya çıkar, başyapıt denilen filmler de zaten 9’a yakın puana sahiptirler.
  • 9 ve üzeri zaten üç tane film var…

Sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz türleri biliyorsanız, bu sıralamayı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Örneğin ben 5 civarı puana sahip bilim kurgu ya da korku filmlerini de izlerim. Ancak romantik filmlerde ancak 7-8 ve üzeri filmlere ancak bir şans veririm, o da tanıdık birilerinden iyi referanslar almışsam. (ya da eşim çok ısrar etmişse ama işin o kısmını şimdilik ayrı tutalım.)

Puanlamaya bakışımızı anlattıktan sonra, imdb’nin kendi bilimkurgu-korku listesine bir göz atalım.

Not: Film isimlerinde imdb linkleri mevcuttur.

Filmlerde kel ya da çok kısa saçlı kadın varsa kesin maskülen karaktere sahiptir, bunu da bir yere not edin.

Filmlerde kel ya da çok kısa saçlı kadın varsa kesin maskülen karaktere sahiptir, bunu da bir yere not edin.

20 – Alien 3 (6.4)

Liste oldukça tuhaf bir şekilde başlıyor. Serinin en düşük puanlı filmi Alien 3 (6.4 puan) baz alınmış. Halbuki serinin en yüksek puanlı filmi Alien (yani birinci film) 8.4 puana sahip ve muhtemelen en iyi bilimkurgu korku örneği olabilir. Neden en alt sıraya üçüncü filmi koyduklarını anlamak mümkün değil. Fakat tüm Alien serisi (Prometheus ile başlayarak) mutlaka izlenmelidir.

Kapalı uzay gemilerinde, vahşi ve amansız yaratıklardan kaçarak geçen filmlerde sadece gerilim, değil korku öğeleri de ön planda. Oldukça rahatsız edici sahneler de mevcut.

19 – Daybreakers (6.5)

Daybreakers sıra dışı bir film. Çünkü esasında bir kıyamet-sonrası örneği. Fakat kıyamet hep alıştığımız gibi nükleer savaş, açlık, susuzluk gibi öğelerden değil vampirlerin hakimiyetinden kaynaklanıyor.

Daybreakers’da vampirler Dünya’yı ele geçirmiş durumdalar ve medeniyetleri kurulmuş. Tabi bu medeniyetin oldukça gelişmiş olduğunu, buna rağmen vampir mitindeki hayvani yönlerin de sıklıkla kullanıldığı göze çarpıyor. İnsanların kanlarının süzüldüğü bir çeşit mezbahalar, vahşi bölgelerde hayatta kalan az sayıda insan ve sistemin dışına çıkan vampirler ile farklı bir deneyim sunuyor.

Vampirik bir kıyamet sonrası absürd gelebilir, fakat gerek işlenişi gerekse atmosferiyle beğendiğim bir filmdir.

Hayat sana güzel kardeşim iş ders özel hayat stresi yok...

Hayat sana güzel kardeşim. İş, ders, özel hayat stresi yok…

18 – 30 Days Of Night (6.6)

Şu yazıda zaten çizgi romanını tanıtıp filmine de değindiğim için burada ayrıca bahsetmeye gerek görmüyorum. Yine vampir temalı ancak bazı zekice fikirlere yer veren, atmosferi sağlam bir filmdir.

17 – Event Horizon (6.7)

Listedeki tüm filmler arasında, kafamdaki bilimkurgu-korku temasını en iyi karşılayan filmlerin başında gelir. Listenin çoğuna göre daha eski olabilir (1997) ancak arkasındaki fikrin çok daha orijinal olması ve hiç de kötü olmayan özel efektleri ile kesinlikle eski film izlenimi yaratmayacaktır.

Uzayın bilinmeyen yerlerinden geri dönen bir geminin yanında başka bir “şeyi” daha getirmesini konu alıyor. Sıklıkla korku ve gerilim türünün birbirine karıştırılmasına şahit oluruz ancak bu gerçekten bir korku filmidir. Sam Neil’in performansı yine takdire şayandır.

Seni seçtim Staryu!

Seni seçtim Staryu!

16 – Resident Evil (6.7) 

Ünlü bilgisayar oyunu uyarlaması olan Resident Evil, bir çeşit zombilerden kaynaklı kıyamet filmi serisidir. Birden çok devam filmi de mevcuttur ancak sıklıkla karşılaşılan durum olarak serinin ilerleyen filmlerinde puan gittikçe düşmeye devam eder.

Şahsen serinin filmlerinin çoğunun yakın kalitede olduğunu düşünüyorum. Güzel, gizemli ve güçlere sahip bir kadın, yanında birden çok tamamlayıcı karakter, öldürmekten kaçınmayacağınız zombiler, kötü niyetli bir şirket, iyi görsel efektler, görece az olarak diyalog ve zaman zaman karşınıza çıkan klişeler sizi rahatsız etmeyecekse Resident Evil seri olarak keyifli bir seyirliktir.

İlk filmde Milla Jovovich’in o dönemdeki 5. Element’ten kaynaklanan popülerliğinin arkasına sığındığı gerçektir ancak ilerleyen filmlerde hikayenin kendi evreni hakkında daha fazla detayı açığa çıkar. Buna rağmen detayları öğrendikçe daha fazla soru işaretini de beraberinde getirir.

Yorumlar