Son 25 Yılın En İyi Bilim Kurgu/Korku Filmleri

Peki IMDB listesi bizi ne kadar tatmin etti?

Ben içinde bilimkurgu olmayan filmlerin neden konulduğunu (the Ring gibi) ya da Blade, Underworld, Hellboy gibi özünde aksiyon olan filmlerin de bulunduğunu pek çözebilmiş değilim. Yine de bu iki türün çaprazlamasına meraklı olanlar için bir liste sunuyor.

Bunların dışında ben daha fazla örneği de ayrıca eklemek istiyorum.

Sunshine (7.3) 

Güneş ölmektedir, Dünya’daki devletler son kalan kaynaklarını birleştirip Güneş’i biraz daha hayatta tutacak bazı teknolojiler ile birlikte bir gemiye koyarlar ve Güneş’e yollarlar.

Gemi Dünya’nın son umudu olmanın yanı sıra, tayfalardan birinin gittikçe bozulan ve yer yer mistik ibareler gösteren ruh hali yüzünden gittikçe daha korkutucu bir hale gelmeye başlar.

Yukarıdaki filmlerden Pandorum’a benzerlikler gösterse de bir tık daha başarılı olduğunu düşünüyorum.

50 faktör aldım yanıma, ay inşallah işe yarar!

50 faktör aldım yanıma, ay inşallah işe yarar!

Uzaylı İstilası Filmleri

Daha önce de isimlerinden bahsettiğim bu filmlere çok kısa özetlerle değineceğim.

Dark Skies (6.3)
Birden çok kez bahsettiğim bir filmdir. Ev istilası (house invasion) denen alt türe aittir ancak bu kez aileye dadanan kötücül güç hayaletler değil de uzaylılardır. Atmosferi oldukça sağlamdır.

Fire In The Sky (6.5)

Dağ başındaki bir ABD kasabasında, yerel odunculardan biri uzaylılar tarafından kaçırılır. Arkadaşları halkı buna inandıramaz ve kendilerini suçlu olarak bulurlar. Filmin sonundaki uzaylı sahneleri çok ürkütücü ve rahatsız edicidir.

The Fourth Kind (5.9)

Alaska’nın kışın, ABD’nin kalanından izole olan yerindeki bir kasabada geçen hikayede, benzer semptomlar gösteren psikoloji hastalarını inceleyen psikoloğun bu semptomların kaynağına ulaşması ve başına gelenleri konu alıyor. Listedeki çoğu filmden çok daha fazla korkutucu bir filmdir. Yine Milla Jovovich oynar ancak bu kez kılıçlı bir kahraman değil, çaresiz bir psikologdur.

The Arrival (6.3)

Nedense pek az bilinen bir Charlie Sheen filmi. 2 saat kadar süren film, Güney Amerika’da araştırma yapan bir bilim adamının bulgularını incelerken hiç aklına gelmeyecek sonuçlara ve yerlere ulaşmasını konu alıyor. Çok gözden kaçan ve beklentilerin üzerine bir film olduğunu düşünüyorum.

Alın bunu alın merkeze!

Alın bunu alın merkeze!

From Beyond (6.8)

H.P. Lovecraft’ın kısa hikayesinden esinlenen film, gerçek bir bilimkurgu ve korkudur. Bu iki türe göre değerlendirirsek listedeki filmlerin büyük kısmının kat be kat ötesindedir.

Tuhaf bir makine ile başka boyutlara kapı açan bir bilim adamı, oradaki gördüğü şeyler sonucunda zihnini başka varlıklar ile paylaşmaya başlar ve gerçeklik algısı kaybolmaya başlar. Bu sırada zihni ve vücudu buraya ait olmayan bir şeye dönüşmeye başlar.

Lovecraft’ın tüm hikayelerinde olduğu gibi delilik, Dünya’nın ötesinden gelen varlıklar ve bilinmezlik durumu hakim olan filmin harika bir atmosferi vardır. Lovecraft hakkında kahramangillerdeki pek çok yazı ve podcast’ten daha fazla bilgi de alabilirsiniz.

Işıklı tooooooop yehhu!

Işıklı tooooooop yehhu!

Prince of Darkness (6.7)

Korkunun efsane yönetmenlerinden John Carpenter’in kült filmi Prince of Darkness, çok sağlam bilimkurgu öğeleri taşır.

Yakın dönemin “şeytan bir kadını hamile bıraktı” ya da “şeytanın oğlu dünyaya inecek” türü klişelerinin dışında çok daha farklı bakış açıları ve bilimsel fikirler sunan bir filmdir. Kuantumdan, zaman yolculuğundan ve üzerinde tartışılan detaylı teorik fizik konularından bahseder.

Bir grup araştırmacının, kilisenin yüzyıllardır muhafaza ettiği akıllı bir sıvıyı ve etrafındaki olayları incelemesini konu alan filmi türün meraklıları mutlaka izlemelidir.

Ben saksı değilim en çok bana soracaksınız!

Tüm bunlardan başka sürüyle örnek verilebilir.

Sitemizde burada ve burada iki farklı yazı ile tanıtılan Coherence, Abyys, Cube ve devam filmleri, Üçüncü Türden Yakınlaşmalar, Sphere, Species ve devam filmleri, The Faculty, Tremors ve devam filmleri, The Signal, Primer gibi pek çok örnek daha türün meraklıları için önerilir.

Herkese iyi seyirler dilerim, Aklımıza gelmeyen diğer örnekleri de bizimle paylaşmayı unutmayın.

Yorumlar