Spider-Man: Homecoming – Analiz, Tahmin ve Anekdotlar

Diversity ve Soyadı Mevzusu

Filmin castingiyle ilgili ilk bilgiler internete düştüğünde hem büyük tartışmalara sebep olmuş hem de filmin en çarpıcı hikaye döngüsü hakkında bizleri yanıltmıştı. Tartışma tarafından başlayalım:

Peter’ın okul arkadaşlarının isimleri, onların çizgi roman evreninde halihazırda var olan kişiler olduğunu düşünmemize yol açıyor. Peter’ın güçlerini kazanmadan önce hayatını zehir eden kabadayı Flash, yakın arkadaşı Ned ve filmin sonunda isminin kısaca M.J. olduğunu söyleyen Michelle de dahil olmak üzere hemen her karakterin ırkı diversity sağlamak için değiştirilmiş. Marvel’in Barack Obama’nın Amerika Başkanı seçilmesinden sonra yoğun olarak uygulamaya başladığı diversity metodu çoğu okur tarafından aşırı eleştirilse de, bence ortaya çıkan hikaye iyi olduğu sürece sorun yok. Bu arada olur da “Diversity de nedir yahu?” diyen çıkarsa, zamanında kaleme aldığım bir yazıyı da şuraya bırakayım:

Geek Terminoloji – Diversity Nedir?

Değişim sadece deri renkleri değil elbette. Mesela Liz adlı karakterin soyadının beklediğimiz gibi “Allan” değil de “Toomes” çıkması bence dikkate değer bir nokta. Mesela Peter’ın kankası Ned’in de “Ned Leeds” olduğu varsayılıyor, ancak Ned’in soyadı da diğerleri gibi filmde zikredilmedi. Hatta filmin castinginde tümünün sadece ilk ismi var. Soyadlarına yer verilmemiş. Demeye çalıştığım şu ki; Ned gelecekte Hobgoblin olmak zorunda değil. Bence olmayacak da.

“İşte bunlar hep diversity Parker.”

Komedi Dozajı

En son Deadpool filminde bu kadar gülmüştüm. Ancak yazımda da belirttiğim gibi; filmin eleştirilebilecek birçok yanı var. Ancak komediye o kadar boğuluyorsunuz ki, hiçbir detaya dikkat edemez hale geliyorsunuz. Gülmekten ne Adrian Toomes’un bir çocuğu olduğu gerçeğini hatırlayabildik, ne de Spider-Man’in örümcek hislerinin neden olmadığına kafa yorabildik. Hep güldük. Yakaladığım anekdotların çoğunu da sonradan salim kafayla düşününce çıkarabildim.

Ancak şu da dikkatimi çekti ki; filmin komik anlarının nereden baksanız yüzde 40’ı Stark’ın konuşan ukala kostümü sayesinde oldu. Bunun aynı zamda filmden not kırdığım taraf olması da beni ikileme soktu. Hatta filmin yapım notlarını okuyunca konuşan kostüm fikrinin son anda karar verilerek eklendiğini öğrendiğimde çok şaşırdım. Acaba o kostüm olmasa film daha mı iyi olacaktı, daha mı kötü? Emin olamadım, siz ne dersiniz?

Yakaladığım Anekdotlar

  • Betty adlı karakterin okul muhabiri olması, çizgi romanlarda Daily Bugle’da J.Jonah Jameson’ın sekreteri olan Betty Brant karakteri olduğunu düşündürtüyor. Ancak dediğim gibi; soyadları anılmadı, dolayısıyla bunlar sadece gönderme olmakla kalabilir.
  • Liz’in arkadaşı olan sarışın bir kız vardı. İsmi filmde hiç geçmedi, ama başındaki siyah taçla Gwen Stacy’ye ne kadar benzediğini belki fark etmişsinizdir.
  • Iron Man 2 filminde yüzünde Iron Man maskesiyle görünen çocuğun aslında geleceğin Spider-Man’i olabileceği bir fan teorisi vardı. Bu film yapımcıları tarafından doğrulandı. Hatta buyurun hep beraber sahneyi hatırlayalım:

  • Adrian Toomes’un feribotta konuştuğu adam Mac Gargan, yani Scorpion idi. Hatta Toomes adamlarıyla konuşurken Gargan’ın siparişinin hazır olup olmadığını sormuştu. Yani Gargan bir şekilde hapisten çıktığında Scorpion olarak karşımıza çıkabilir. Hatta burada bir tahmin daha yürüteyim: Gargan’ı gelecekteki Venom filminde Cletus Kasady yerine Carnage olarak da görebiliriz. Olur mu olur. Ne de olsa çizgi romanlarda simbiyotun Venom haline getirdiği biri de o.
  • Liz’in Cindy isimli Asya-American bir arkadaşı vardı. Bu karakter gelecekte gayet de Spider-Man’i yaratan aynı radyoaktif örümcek tarafından ısırılarak benzer güçler kazanan Silk karakterine dönüştürülebilir.
  • Peter’ın sınıfında Nikola Tesla, Isaac Newton ve Albert Einstein gibi bilim adamlarının fotolarının yanında Bruce Banner (Hulk) fotoğrafı da vardı.
  • Süper kahraman maskeleriyle soygun yapan tiplemeler, Ultimate Spider-Man #42’deki benzer bir sahneye gönderme.
Ultimate Spider-Man #42

Ultimate Spider-Man #42

  • Adrian Toomes’un silahlarını üreten kişi, yazımın başında da bahsettiğim Tinkerer, yani Phineas Mason’dan başkası değil.
  • Spider-Man’in kostümünün “sorgulama modu” ile konuştuğu kişi Aaron Davis, yani Earth-1610 numaralı Ultimate Marvel evrenindeki Prowler adlı kişi. Davis konuşmaları sırasında bir yeğeni olduğundan bahsetmişti, o kişi ise Ultimate Spider-Men olan Miles Morales’ten başkası değil. Gelecekte Marvel Sinematik Evreni’nde kesinlikle bir Miles Morales göreceğiz bence.
  • Spider-Man’in enkaz altında kalması ve buradaki çırpınışları defalarca çizgi romanlarda benzeri yaratılan bir sahnedir. Bu sahnelerin ilki de 1966 yılında yayınlanan Amazing Spider-Man #33’te yer alır. Bu sahneler umutsuz anlarda Spider-Man’in gücünün gerçek potansiyelini göstermesine örnektir.

Yorumlar