Türk Sinemasında Bir Jedi ve Sith Savaşı – Tarkan: Güçlü Kahraman

Hiç şüphesiz, Türk sinemasının fantastik kolunun en nadide serilerinden biridir Tarkan serisi. Seksen ve doksanlı yıllarda yaşamış neslin anılarında şöyle ya da böyle kendine yer edinmiştir. Serimiz toplamda sekiz filmden oluşmaktadır. Ancak bunlardan en bilinenleri, Kartal Tibet’in baş rollerde oynadığı ve çizgi romana neredeyse karesi karesine sadık kalınarak çekilmiş olan, Tunç Başaran ve Mehmet Arslan imzalı filmlerdir.

Tarih Başlık Yönetmen Başrol
1968 Bozkırlar Şahini Tark-Han Mehmet Aslan Tanju Korel
1969 Tarkan Camoka’ya Karşı T. Fikret Uçak Hasan Demirtaş
1969 Tarkan: Canavarlı Kule Cavit Yürüklü Ünal Şahin
1969 Tarkan Tunç Başaran Kartal Tibet
1970 Tarkan: Gümüş Eyer Mehmet Aslan Kartal Tibet
1971 Tarkan: Gümüş Eyer Mehmet Aslan Kartal Tibet
1972 Tarkan: Altın Madalyon Mehmet Aslan Kartal Tibet
1973 Tarkan: Güçlü Kahraman Mehmet Aslan Kartal Tibet

Ölümsüz çizgi roman karakterimiz Tarkan, ünlü çizerimiz Sezgin Burak tarafından yaratılmıştır. Hikayemiz, Avrupa’nın barbar kavimleriyle kaynadığı, doğuda Roma İmparatorluğu, kuzeyde Viking klanları ve batıda esrarengiz Çin Hanedanlığının aralarında iktidar kavgası verdiği, Hun Türkleri zamanında geçer. Daha bebekken ailesi katledilen ve kurtlar tarafından büyütülen Tarkan; barbar, vahşi olmakla birlikte aynı zamanda onurlu ve adaletli bir savaşçıdır. Hun İmparatoru Atilla’nın verdiği görevleri başarı ile yerine getirmektedir.

tarkan_zulfikar

Peki Neden Bu Seri Hakkında Yazmaktayım?

Çünkü serinin her bir filminin buram buram çizgi roman kokması ve harika kurgularıyla baştan sona sürükleyici olması bir yana, içlerinde öyle bir film vardır ki, “Türk fantastik sineması seçkisi yap, ilk on filmi belirle” deseniz Tarkan: Güçlü Kahraman filmi kesinlikle ilk sıralarda olurdu.

Tarkan: Güçlü Kahraman, “Güçlü Kahraman” isimli çizgi romandan esinlenerek 1973 yılında yapılmış bir fantastik Türk filmidir. Bu film serinin son filmidir ve önceki filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır. Yönetmeni, Mehmet Aslan olan filmin konusu, Sezgin Burak’ın çizdiği çizgi romanla farklılıklar göstermektedir. Şöyle ki; film Çin Hanedanlığı’nda geçmekte iken çizgi romanda hikayemiz Roma İmparatorluğu’nda yaşanmaktadır.  Baş kötüsü, mistik altın kılıcı ele geçirmek olan Wang Yu ile Tarkan’ın Çin Hanedanlığı’ndaki  mücadelesi aktarılmaktadır.

Wang Yu'yu canlandıran Hakkı Koşar'ın Türkiye Karete Fedarasyonu tarafından "Karete-Do'da 50 Yıl" ödülünü aldığını biliyor muydunuz?

Wang Yu’yu canlandıran Hakkı Koşar’ın Türkiye Karete Fedarasyonu tarafından “Karete-Do’da 50 Yıl” ödülünü aldığını biliyor muydunuz?Filmimizin orijinal adı aslında, “Tarkan: Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı” olmakla birlikte bu isim uzun olduğundan çoğunlukla “Tarkan: Güçlü Kahraman” olarak zikredilmektedir. Kolsuz kahramanımız olarak kastedilen filmin baş düşmanı Wang Yu (Hakkı Koşar) ise aslında kolludur. Kolsuz kahraman olayı o yıllarda çok popüler olan ve kolsuz bir savaşçının anlatıldığı bir uzak doğu film serisi karakterine göndermedir. Seyirci çekmek için filmin ismi bu şekilde konulmuştur. Wang Yu Altın Kılıcı ele geçirmek için kişisel planlar yapan çok yetenekli savaşçılara sahip bir komutandır. Amacı İmparatoru tahttan indirmek ve mistik Altın Kılıç ile dünyayı ayakları altına almaktır.  Özette de anlatıldığı gibi çizgi roman aslında Roma’yı anlatmakta iken konumuz filme Çin olarak uyarlanmış birazcık prim yapmak ve dönemin trendi karate filmlerini yakalamak hedeflenmiştir; zira o yüzyıl gerçeklerinde Çin coğrafyası bilinmezliklerle dolu, keşfedilmemiş bir ülkedir. Çok çok sonraları Marco Polo isimli kaşifin doğu seyahati bu binlerce yıldır etkileşimden uzak kalmış ve kendi içinde inanılmaz bir kültürel birikime ulaşmış imparatorluğu batıya tanıtacaktır.

Yorumlar