Warcraft: The Beginning – Sonuçta Ne Oldu?

Yıllardır “Keşke filmi de olsa yahu” diye söylenenlerin keyfine yıllardır yılan hikâyesine dönen Warcraft’ın Warcraft: The Beginning filmi bu sene karşımıza çıktı. Beklendiği gibi büyük bir yankı uyandırmayan filmin eleştiri ve analizinden ziyade bakalım ticari başarısı ne durumda. Devamı gelecek mi acaba? Sonuçta ne oldu? Her zaman olduğu gibi rakamlarla, gerçeklerle…

Bir Tuhaf Yönetmen Seçimi

2009 senesinde vizyona giren Moon ile büyük bir çıkış yapan yönetmen Duncan Jones’un hem yazıp hem yönettiği Warcraft ya da Warcraft: The Beginning, Activision Blizzard’ın aynı adlı oyun serisinden esinlenilerek yapılmış ve Marvel’in yaptığı gibi sinematik bir Warcraft evreni başlatması beklenilen bir açılış filmi.

Projeyi, Jones gibi tarzı çok net ve kendine has olan bir yönetmene teslim etmek elbette enteresan bir fikir. Hollywood’da bu tarz seri filmler genelde daha işçi mizaçlı yönetmenlere teslim edilir. Rivayete göre Jones’un avantajı Warcraft’a olan derin sevgisi. Asıl soru bunun bir seri başlatmaya yetecek gazı üretip üretemeyeceği.

warcraft_posters.0.0

Maliyet ve Çapraz Promosyon

Legendary Pictures’ın prodüksiyon masrafları açıklandığı kadarı ile 160 milyon dolar civarında gözüküyor. Warcraft’ın uluslararası pazarlaması oldukça tuhaf bir konu. Oyunlar sayesinde çapraz promosyon da yapıldığından dolayı pazarlama bütçesini tam olarak bilemiyoruz. Lakin göz kararı bir 100 milyon dolarlık bir pay ayırırsak filmin maliyeti 260 milyon dolar civarına geliyor. Hit olması beklenen bir film için büyük bir bütçe değil bu. Ne pazarlama maliyeti ile birlikte 300 milyon dolara da ulaşılmış olunabilir ve bu da makul değerlerin içinde olur. Ne de olsa filmi pek çok seyirci izleyecek değil mi?

Ne var ki eleştirmenler aynı fikirde gözükmüyor. Rotten Tomatoes ortalaması %28 civarındayken Metacritic bize 32 gibi rezil bir skor veriyor. Bu filmin eleştirmenler tarafından yerden yere vurulduğunun işareti. Elbette ki eleştirmenlerin verdiği notlar her zaman filmin gişe başarısını belirlemiyor. Suicide Squad örneğinde gördüğümüz gibi eleştirmenlerin hiç ama hiç beğenmediği filmler bile bu durumun negatif etkisine rağmen gişede harikalar yaratabiliyorlar. Warcraft, Suicide Squad’dan daha kuvvetli bir seri olduğuna göre aynı başarıyı burada da bekleyebilir miyiz?

warcraftFeature

Rezil Bir Açılış

Haziran ortasında vizyona çıkan Warcraft: The Beginning, listelere ikinci sıradan giriş yapmış. Sanırım konuyla ilgili söylenebilecek pozitif tek şey de bu. İkisi de hayal kırıklığı ile sonuçlanan The Conjuring 2 ve Now You See Me 2 arasına yerleşerek yaptığı kayda değer tek şey ikinci haftasındaki Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows’u geçmek gibi gözüküyor. Aynı hafta Captain America: Civil War dokuzuncu sırada ama zaten altı haftadır vizyonda olan film ömrünün sonunda.

Sıralamayı istediğimiz kadar tartışalım değişmeyecek gerçek 24 milyon dolarlık açılış hasılatı. Bu ölçekte bir film için 24 milyon dolar nereden bakarsanız bakın utanç verici bir gişe. Zaten kötü başlayan vizyon macerası eleştirmenlerden alınan rezil notlarla da birleşince takip eden her bir haftada ortalama %70’lik bir seyirci düşüşü yaşanmış. Zaten seyircisi az olan bir film için %70 inanılmaz bir düşüş. Buradan da anlıyoruz ki filme gidenlerin çoğu filmi beğenmemiş. Film izleyici tarafından beğenilseydi düşüş bu kadar keskin olmazdı.

Ağustos gelmeden vizyondan kalkan Warcraft, gişe macerasını 39. Sırada tamamlamış gözüküyor. 7 hafta sonunda toplam hasılat sadece 47 milyon dolar. Meseleye sadece hasılat olarak baktığımızda Resident Evil, Silent Hill, Max Payne, Hitman gibi oyun filmlerini geride bırakmış olmasına karşın aslında kazandığı para ilk Mortal Kombat filminin neredeyse yarısı.

warcraftMovieFeature

Açıkça söyleyebiliriz ki Warcraft öyle böyle değil, çok ama çok ciddi batmış gözüküyor. Normal şartlar altında böyle bir performans adı geçen seriyi başlamadan batırır. Bütün planlar iptal olur ve herkes Warcraft filmi yapmaktan vazgeçer. Ama konumuz Warcraft. Normal şartlar değil.

Pandaria’nın Sisleri

Warcraft’ın Lord of the Rings, Star Wars gibi fantezi ve bilim kurgu serilerine karşı ciddi bir avantajı var. Normalde bu tarz serilerin popülaritesi Amerika dışında çok yüksek değildir. Ancak unutmamak lazım ki World of Warcraft abonelerinin 5 milyondan fazlası Çin’de yaşıyor. Bu da diğer filmlerin aksine Warcraft’ın Çin macerasını bayağı enteresan kılıyor.

Sony’nin Ghostbusters’da düştüğü hataya düşmeyen Legendary Pictures pek çok Çin firmasıyla ortak bir tanıtım kampanyası yürüttü. Çin’de tabu olan konulara da filmde yer verilmedi. Activision Blizzard’ın Çin tecrübesi bu konuda en önemli faktör. Hızla büyümekte olan Çin sinema pazarının 2020’de Amerikan pazarını geçmesi bekleniyor. Öyleyse Warcraft’ın yurt dışı hasılatının Amerikan hasılatından daha yüksek olacağını düşünmek çok garip olmaz.

Elbette ki Türkiye’den bahsetmiyorum. Gerçi bizim standartlarımızda da 2.6 milyon dolarlık Türkiye hasılatı burun kıvrılacak bir rakam değil. Zira Türk seyircisi sinemaya gitmiyor. Nüfusumuzun aynı olduğu Almanya’ya baktığımızda 16 milyon dolar görüyoruz ki bizde de teoride olması gereken bu. Ama Türkiye de standart bir ülke değil. Kültürel aktivitelerin popüler olmadığı bir yer için de 2.6 milyon hoş.

Çin İşi

Asıl çılgınlık ise tahmin ettiğimiz gibi Çin hasılatı. Evet film sadece 4 hafta vizyonda kalmış Çin’de ama açılış hasılatı 65 milyon dolar. Tek başında tüm Amerikan hasılatını ezip geçen bir rakamdan bahsediyoruz. Sonuçta ulaşılan 221 milyon dolar Çin hasılatı yaklaşık 390 milyon dolarlık yurt dışı hasılatının ciddi bir kısmını oluşturuyor. Artık komik kalan Amerikan hasılatını bu rakama ilave edersek filmin gerçek cirosu yaklaşık 435 milyon dolar yapıyor. Tamam bu rakam bir devam filmini garantilemiyor ama burun kıvrılacak bir başarı değil. Pandaren’ler sağolsun Warcraft’ı Çin taşımış gibi gözüküyor.

Ne var ki durum o kadar basit değil. Bu yazı dizisinin önceki bölümlerinde de söylediğimiz gibi gişe hasılatı aslında stüdyonun kazandığı paraya karşılık gelmez. Bu dağıtımcı ile kırışılır. Stüdyonun payı genelde %55 civarındadır. Bu hesaba göre 435 milyon dolar filmi kurtarmaya yetmiyor ki durum sandığımızdan da kötü olabilir.

Warcraft

Çin şahane bir pazar… Ama Çin’de vizyona film sokmak o kadar da kolay değil. Hükumet her önüne gelenin Çin sinemalarında film oynatmasına izin vermiyor. Özellikle yabancı yapımlar çok önemli kısıtlamalara tabi.

Kolay Değil Bu İşler

Çin’de vizyona film sokmanın üç yolu var. Öncelikle filminizi tek seferlik bir ödeme karşılığında kültür bakanlığı veya bir Çin dağıtımcısına satabiliyorsunuz. Amerikan stüdyoları bu yöntemi genelde tercih etmiyorlar. Zira film büyük bir hasılat yapsa bile bundan pay alamıyorlar. Böylece film genelde ucuza gitmiş oluyor.

İkinci yöntem Çinli bir dağıtımcı ile gösterim anlaşması yapmak. Ancak bu durumda dağıtımcı normalde alacağı %45 pay yerine %75 alıyor. Böylece bilet satışından stüdyonun alacağı pay kuşa dönüyor.

Bunu istemeyen stüdyolar üçüncü yöntemi tercih ediyorlar. O da Çin ortak yapımı modeli. Çin ortak yapımı modelinde stüdyo ciddi bir kar payı alabiliyor ve hatta bu kar payı çoğunlukla normalde geçerli olan %55’in üzerine çıkıyor. Ancak bu modelin geçerli olabilmesi için filmin bazı ciddi ön şartları tatmin edebilmiş olması lazım. Her şeyden önce bir Çin yapımcısı ile ortak çalışılması, filmde en az bir tane Çinli ana karakter olması, kötü adamların Çinli olmaması ve filmin en az beşte birinin Çin’de çekilmesi de dahil olmak üzere pek çok şart var. Dahası filminiz bu şartlara uysa dahi kültür bakanlığı içeriği beğenmezse filmi yekten yasaklayabiliyor.

warcraft-39

Michael Bay’ın Transformers: Age of Extinction’ı yakın tarihte bu modelden faydalanan en büyük prodüksiyonlardan bir tanesi. Ancak Warcraft ikinci modelden faydalanmış gözüküyor. Öyleyse kulağa çılgınca gelen Çin performansına rağmen film batmış durumda.

Hiç Ümit Yok Mu Doktor Bey?

Buradan çıkarılacak iki tane önemli veri var. Birincisi elbette ki Çin pazarının önemi ve Warcraft’ın Çin pazarında başarısı. İkincisi ise Çin pazarının tek başına filmi kurtarmaya yetmiyor olması. Activision Blizzard ve Legendary Pictures’un bir umudu filmi üçüncü modele geçirmek. Ancak böyle bir şey olması Çin kültür bakanlığının geçeceği kıyağa bağlı…

Kanaatimce bu başarısızlık Warcraft serisini bitirmez. Warcraft’ın prodüksiyonu pek çok firma arasında paylaşılarak gerçekleştiği için her bir firmaya zararı izafi olarak az. Risk dağıtılmış durumda. Alınan derslerden yola çıkılarak bir deneme daha yapılabilir. Lakin öyle gözüküyor ki Jones’un Warcraft macerası başlamadan bitmiş.

Öte yandan ikinci film Pandaria’da geçmezse işler zor olacak gibi duruyor.

Bu yazı, "Sonuçta Ne Oldu?" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar